Gemeente Montfoort


P e r s b e r i c h t

Montfoort, 15 mei 2007

Verkeersonderzoek Boslaan in Montfoort

Naar aanleiding van de raadsvergadering van 23 april 2007, waarin het voorstel voor de bouw van een Albert Heijn en 12 woningen aan de Boslaan te Montfoort is behandeld, schakelt het college van burgemeester en wethouders het gerenommeerde verkeersbureau Goudappel Coffeng uit Deventer in voor een verkeersonderzoek aan de Boslaan in Montfoort.

Verkeersonderzoek

Het verkeersonderzoek gaat zich richten op de verkeersafwikkeling, verkeersintensiteiten en parkeren. Bij het verkeersonderzoek wordt uitgegaan van het aangevraagde bouwplan op de voorgestelde locatie. Het verkeersonderzoek start op dinsdag 29 mei. Op 18 juni is deze notitie van het verkeersonderzoek gereed.

Veilig Verkeer Nederland

De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 23 april jl. gevraagd het verkeersonderzoek door Veilig Verkeer Nederland (VVN) uit te laten voeren. VVN gaat geen verkeersonderzoek voor Montfoort uitvoeren. Het beleid van VVN is dat ze niet aan gemeenten adviseert, maar uitsluitend aan inwoners.

Betrokkenen

Voor de start van het verkeersonderzoek vindt een besloten overleg plaats met een afvaardiging van de omwonenden en de lokale contactpersoon van VVN. Ook politie en brandweer zijn via het reguliere verkeersoverleg bij het proces betrokken.

Verkeersintensiteit

Het verkeersonderzoek stelt de huidige verkeersintensiteit aan de Boslaan, Wilhelminastraat, Verlengde Hoogstraat en de Prins Bernardstraat vast. Ook wordt de voertuigclassificatie uitgevoerd, waardoor goed inzicht ontstaat in de hoeveelheid vrachtverkeer. Daarnaast zal een inschatting worden gemaakt van de verkeerstoename in de nieuwe situatie, waarbij rekening wordt gehouden met nieuwe winkel(s) in het huidige pand van Albert Heijn. Dit onderzoek start op 29 mei en duurt tot 5 juni. De prognose van de verkeersintensiteit voor zowel de bestaande als nieuwe situatie gebeurt op basis van ervaringscijfers van vergelijkbare situaties. Hierbij wordt aangegeven of er mogelijk rekening gehouden moet worden met alternatieve aan- en afvoerroutes; onderzocht wordt of het verkeer anders gaat rijden zodra de supermarkt is verplaatst.

Z.o.z.

Vrachtverkeer

Voor het vrachtverkeer wordt onderzocht welke routes het meest voor de hand liggen en gecontroleerd wordt of het verkeer zonder schade de bochten kan nemen.

Verkeersveiligheid

De verkeersveiligheid van de kruising Boslaan/Wilhelminastraat wordt nader onderzocht, met name ook ten aanzien van fietsers. Ook wordt gekeken naar de verkeersveiligheid bij het insteken van vrachtwagens die gaan laden en lossen aan de Boslaan. Mogelijke suggesties ter verbetering van de verkeersveiligheid worden aangedragen in de notitie.

Parkeerplaatsen

De inpassing van de parkeerplaatsen wordt tegen het licht gehouden aan de hand van een toetsing van de norm voor 'Parkeren en stallen op terreinen en in garages'.


Noot voor de redactie/

Gemeente Montfoort