Ingezonden persbericht


Persbericht

Onderzoek legt overheidsgeld voor wapenhandel bloot

Amsterdam, 15 mei 2007 - Europese overheden geven financiële steun aan wapenexport zonder enige ethische toetsing. Dat blijkt uit onderzoek dat deze maand wordt gepubliceerd door het Europees Netwerk tegen Wapenhandel (ENAAT) (1). De onderzoekers analyseerden de omvang, openbaarheid en het beleid van 12 exportkredietmaatschappijen in 11 Europese landen, waaronder Nederland. Exportkredietmaatschappijen zijn (semi-) overheidsinstellingen voor het geven van leningen en garanties om exporten aan riskant geachte landen te ondersteunen. Uit het onderzoek blijkt dat 20 tot 30 procent van de exportkredieten wordt gebruikt voor het ondersteunen van wapenhandel, vaak naar arme landen en naar landen die bij conflicten betrokken zijn.

Wendela de Vries van de Campagne tegen Wapenhandel vindt: "Het is schokkend dat overheidsgeld wordt gebuikt om wapenexporten mogelijk te maken. We weten allemaal dat wapenaankopen ten koste gaan van andere uitgaven. Een exportkrediet voor marineschepen naar Indonesië leidde er vorig jaar toe dat medische apparatuur voor een ziekenhuis niet meer met een exportkrediet verzekert kon worden."

Het ENAAT roept de Europese Unie op om exportkredietsteun voor wapenhandel te verbieden. De oproep valt samen met de vandaag begonnen jaarvergadering van de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) in Parijs. Wendela de Vries: "Militaire exportkredieten leiden vaak tot een verhoging van de schuldenlast van arme landen. En dat voor producten die niets bijdragen aan ontwikkeling (2), die integendeel de veiligheid bedreigen en vaak worden ingezet bij mensenrechtenschendingen. De Nederlandse exportkredietmaatschappij Atradius zou geen publiek geld voor wapenhandel meer moeten inzetten."(3)

NOTEN


1. Het Europees Netwerk tegen Wapenhandel (ENAAT) is een netwerk van onderzoekers en campagnegroepen uit 13 Europese landen. In Nederland is Campagne tegen Wapenhandel lid van het ENAAT.


2. In haar Ontwikkelingsrapport 2003 stelt de Verenigde Naties vast dat wapenhandel een belangrijke belemmering vormt in de strijd tegen armoede.


3. Zie voor het rapport www.stopwapenhandel.org

Meer informatie: Wendela de Vries 06-123 832 95