Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 15 mei 2007  |


1. Voortgangsrapportage integrale veiligheid
De provincie heeft in het afgelopen bestuursperiode werk gemaakt van het veiligheidsbeleid. De samenwerking tussen de gemeenten, de provincie, hulpverleningsdiensten en andere bij veiligheid betrokken instellingen is verbeterd. Er zijn activiteiten ontplooid op het gebied van de rampenbestrijding, de externe veiligheid en de sociale veiligheid. Toch blijft een aantal zaken aandacht vragen, zoals de voorbereiding van de rampbestrijding, de sanering van risicovolle bedrijven en de verbetering van het veiligheidsgevoel onder de Brabantse bevolking. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage integrale veiligheid die GS voorleggen aan de statencommissie voor Bestuur en Middelen.

2. Jeugdzorg
GS stellen E 500.000,- beschikbaar voor de organisatie van zorgcoördinatie binnen de vijf grote gemeenten in Brabant. Daarnaast zullen de gemeenten ieder een onderdeel uit een gezamenlijk opgestelde verbeteragenda voor preventief jeugdbeleid uitwerken. De resultaten hiervan zullen als voorbeeld dienen voor alle Brabantse gemeenten. Voor iedere B5 gemeente is E 100.000,- beschikbaar. De subsidieregeling is een vervolg op de subsidie die al is verstrekt aan de overige 63 Brabantse gemeenten om op lokaal niveau coördinatie van zorg voor jeugd te organiseren.

3. Buitenlandse reis
GS hebben ingestemd met de ambtelijke deelname aan het mondiale congres 'Velo-city' dat wordt gehoudenvan 12 t/m 15 juni in München. Met het Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan als uitgangspunt zal bekeken worden welke ontwikkelingen van het fietsbeleid mogelijk zijn.

4. Kosten Nachtnet
De steden Breda, Eindhoven, Tilburg, 's-Hertogenbosch en Dordrecht dragen elk maximaal E 100.000,- bij aan het mogelijke nachtnet. Eerder was sprake van een bijdrage van E 270.000,- per stad. De provincie draagt het restant zijnde E 3,375 miljoen bij voor de proefperiode van 1,5jaar, mocht blijken dat het nachtnet er ook daadwerkelijk komt. ProRail laat dit op 20 augustus weten.
GS informeren de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.


5. Rechtspositie gedeputeerden, staten- en commissieleden
De rechtspositieregeling van Gedeputeerden, leden van Provinciale Staten en leden van provinciale commissies wordt gewijzigd. Dat stellen GS voor. De wijziging van de regeling is nodig in verband met aanpassingen aan landelijke regelingen voor onder meer kinderopvang, de belastingen en andere aspecten. GS zenden de regeling aan Provinciale Staten.

6. Begrotingswijziging
De 7e wijziging van de begroting 2007 wordt door GS voorgelegd aan Provinciale Staten. De wijziging betreft de verwerking van eerder genomen besluiten rondom onder andere Koninginnedag, de vergunningverlening van veehouderijen en het openstellen van het Plattelands Ontwikkelingsprogramma 2007.

7. Rioolwaterzuivering Sint-Oedenrode
De gemeente Sint-Oedenrode wil de rioolwaterzuiveringsinstallatie uitbreiden. Dat is volgens de gemeente noodzakelijk om de verdubbeling van de hydraulische aanvoer vanuit Best op te vangen. Daarnaast is een extra zuiveringsstap noodzakelijk om te voldoen aan de strengere waterkwaliteitseisen voor lozing van stikstof en fosfaat op de Dommel. Ook moeten bedrijfsgebouwen aangepast worden. De provincie is bereid mee te werken en wil hiervoor afwijken van het streekplan. De Provinciale Planologische Commissie wordt om advies gevraagd.

8. Kinderdagverblijf Heukelom
Aan de Spoordijk in Heukelom, gemeente Oisterwijk, komt bij een rundveebedrijf een kinderdagverblijf en speelboerderij. GS zijn bereid hiervoor af te wijken van het streekplan, maar zullen over het voorgenomen besluit eerst advies vragen van de Provinciale Planologische Commissie. Eerder is door de provincie een verklaring van geen bezwaar geweigerd omdat volgens het streekplan een kinderdagverblijf niet thuishoort in het buitengebied. Ook waren er vragen over de veiligheid, stankhinder en eventuele beperkingen voor intensieve veehouderijen in de omgeving. In tweede instantie is na een bezwarenprocedure en nader overleg met de initiatiefnemer de provincie tot de conclusie gekomen dat afwijking van het streekplan mogelijk is.

9. Uitbreiding Efteling
Behalve in het reeds bestaande hotel, kunnen bezoekers van De Efteling in de nabije toekomst wellicht ook boeken in een bungalow of andere vormen van logies in de nabijheid van het attractiepark. Gedeputeerde Staten overwegen hiervoor een streekplanafwijking te volgen. De Provinciale Planologische Commissie wordt om advies gevraagd. Volgens De Efteling is de nieuwe verblijfsaccommodatie nodig om de bezoekersaantallen op peil te houden en de continuïteit van het park te behouden.


10. Airpark Cranendonck
De gemeente Cranendonck wil het bestaande bedrijventerrein Airpark uitbreiden en heeft het bestemmingsplan ter goedkeuring aangeboden aan de provincie. GS zijn bereid hiervoor een afwijking van het streekplan toe te staan. Hierover wordt advies gevraagd aan de Provinciale Planologische Commissie (PPC). De tweede fase van Airpark speelt al bijna tien jaar. In 2000 heeft de PPC aangegeven dat uitbreiding van het bedrijventerrein mogelijk is, met inachtneming van een aantal voorwaarden. De locatie ligt in een kwetsbaar grondwinningsgebied. De provincie heeft destijds aangegeven mee te willen werken aan de uitbreiding van het bedrijventerrein.

11. Woningbouw
Het gaat beter met de bouw van nieuwe woningen in Brabant. Voor 2007 wordt een groei verwacht van 12.000 woningen en voor 2008 een toename van 11.000 woningen. Dat blijkt uit het overzicht van de woningbouw op basis van in februari en maart van dit jaar goedgekeurde ruimtelijke plannen. De provincie registreert ook hoeveel gemeenten bouwen en waar er sprake is van achterstand in bouwen. Uit de zogenoemde stagnatie-indicator voor 2009 blijkt dat tussen 2005 en 2009 naar verwachting 90 procent wordt gerealiseerd van het aantal woningen dat volgens de provinciale prognose nodig is. Om in de behoefte te voorzien moeten er elk jaar ruim 10.000 woningen worden gebouwd.

12. Bedrijven Boxtel
De provincie wil meewerken aan uitbreiding van twee bedrijven aan De Renbaan en de Eindhovenseweg in Boxtel. Hiervoor is een afwijking nodig van het streekplan. Het gaat om een handelsonderneming en om een grafisch bedrijf in digitale communicatie. In beide gevallen is verhuizing naar elders geen optie. GS vragen over deze streekplanafwijking advies aan de Provinciale Planologische Commissie.

13. Subsidieverordening landelijk gebied
Per 1 juni 2007 treedt de subsidieverordening landelijk gebied in werking. GS hebben voor de onderscheiden doelen de subsidieplafonds voor dit jaar vastgesteld. Zo is maximaal E 9,2 miljoen beschikbaar voor natte natuurparels, E 5,3 miljoen voor gerealiseerd beek- en kreekherstel, E 2,2 miljoen voor verbetering water- en bodemkwaliteit, E 0,57 miljoen voor soortenbescherming en habitatplannen en E 0,39 miljoen voor pilots duurzaam ondernemen rond vergroting biodiversiteit.

14. Luchtkwaliteit industrieterrein Moerdijk
De gemeten concentraties koolwaterstoffen op en rond industrieterrein Moerdijk vertonen grote overeenkomst met die van voorgaande meetjaren 2000, 2001 en 2004. Dat geldt ook voor de metingen van stikstofdioxide. Er is dus geen sprake van een stijgende of dalende trend. Dat blijkt uit een rapportage over de monitoring van de luchtkwaliteit op en rond de industrieterreinen Moerdijk en de (destijds beoogde) locatie Moerdijkse Hoek in 2006. GS bieden het rapport ter kennisname aan de gemeente Moerdijk aan.

15. Ganzen
GS hebben het statenvoorstel vastgesteld om de Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer Noord-Brabant te wijzigen. Het gaat om een wijziging van de ganzenpakketten; vergoedingen voor het laten grazen van wilde ganzen in daartoe aangewezen gebieden. Daarvoor is van 15 juli tot en met 14 augustus 2007 subsidie te verkrijgen, als PS instemmen met het voorstel.

16. Natuurcompensatie in 2006
GS hebben in 2006 rond zes projecten een andere bestemming vastgesteld voor 4,05 ha natuur. Hiervoor wordt als compensatie 9,49 ha nieuwe natuur gerealiseerd. Dat blijkt uit het rapport over natuurcompensatie in 2006, dat GS naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu hebben gestuurd.

17. Automatisering grondwatermeetnet
TNO krijgt opdracht om de automatisering van het grondwatermeetnet te begeleiden. Een ander extern bureau voert de automatisering uit. Doel is om een groot deel van het meetnet uit te rusten met automatische opnemers en GSM apparatuur en zo de grondwaterstanden dagelijks via internet beschikbaar te stellen.

18. Regime grond- en oppervlaktewater
De provincie zal samen met de waterschappen zorgdragen voor meer inzicht in planning en manier van vastleggen van het Gewenst Grond- en OppervlaktewaterRegime (GGOR).
Dat is een van de aanbevelingen uit de evaluatie over de voortgang van het opstellen van het GGOR.
GS zenden de evaluatie aan de statencommissie Ruimte en Milieu.

19. Waterwinningen
Brabant Water wil de grondwaterwinningen in Budel, Eindhoven en Nuland gaan wijzigen. Er wordt onderzocht of een meer duurzame inpassing van de winningen mogelijk is, door verplaatsing van de vergunde hoeveelheden tussen deze winlocaties. Voor deze Grondwaterwetprocedure wordt een MER-procedure gevolgd. Het voorzonderzoek is samengevat in een startnotitie, die ter inzage is gelegd.

20. Buurtbussen
GS hebben besloten om - gedurende de loop van de ov-concessies - jaarlijks
E725,- extra per buurtbus beschikbaar te stellen als bijdrage voor de kosten van de vrijwilligersorganisatie. In 2007 gaat het om een totaalbedrag van E49.300,-uitgaande van 69 buurtbussen.

21. Ontpoldering Noordwaard
De bestuurlijke begeleidingscommissie (BBC) van de ontpoldering van de Noordwaard heeft de ontwerpvisie unaniem vastgesteld als regioadvies. De BBC adviseert de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat het regioadvies aan te merken als voorkeursalternatief in het kader van de milieueffecten rapportage (MER) en uit te werken tot een inrichtingsplan voor het gebied. Daarnaast wordt de staatssecretaris gevraagd snel duidelijkheid te geven over de schadevergoedingsregeling voor de inwoners van het gebied en de vastgoedaankoopstrategie, evenals over de gefaseerde invulling van functies nadat het gebied buitendijks is gebracht. De ontpoldering van de Noordwaard bij de Biesbosch is een van de grootste en meest omvangrijke maatregelen die wordt uitgevoerd in het kader van de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier.

22. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Mill en St. Hubert voor de vestiging van een bronneringsbedrijf aan de Wethouder Lindersstraat 130; de gemeente Landerd voor de verbouw en uitbreiding van een autobedrijf aan de Rijksweg 44; de gemeente Gemert-Bakel voor de bouw van 23 woningen aan de Renseweg ong.; de gemeente Schijndel voor de sloop van een voormalige bedrijfswoning en de bouw van een vervangende woning aan de Dungensesteeg7; de gemeente Alphen-Chaam voor de herstructurering van de camping aan de Brouwerij ong. te Galder; de gemeente Cuijk voor het gebruik van een bedrijfskavel aan de Gildekamp; de gemeente Gemert-Bakel voor het vergroten van een agrarisch bouwblok aan de Bankert 5 te Milheeze; de gemeente Breda voor het verbouwen van een pand aan de Speelhuislaan 151 tot Huis der Kunsten; de gemeente Haaren voor de vervanging van tijdelijke bebouwing door nieuwbouw aan de Rijksweg 11; de gemeente Tilburg voor het uitbreiden van kinderdagverblijf de kleine Wereld te Berkel-Enschot; de gemeente Someren voor de bouw van een ruimte voor ruimte woning aan de Nieuwendijk ong.; de gemeente Breda voor de verbouw van een bedrijfspand tot woning aan de Hoge Steenweg 73; de gemeente Dongen voor 2 opslagsilo's en de vervanging van een tank aan de Steenstraat 9; de gemeente Valkenswaard voor de bouw van 9 appartementen aan de Dorpsstraat te Borkel en Schaft; de gemeente Valkenswaard voor de bouw van een pinbox aan de Dorpsstraat te Borkel en Schaft; de gemeente Bernheze voor de bouw van woningen in inbreidingslocatie de Hoef; de gemeente Schijndel voor de bouw van een 2 onder een kap woning aan de Burg. Janssenstraat ong.
Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Oisterwijk voor extra bedrijfsgrond voor Tiebosch Mechanisatie en Constructie BV aan de Steenstraat 9.

23. Uitvoeringscontract Rijk-provincie
GS hebben de rapportage 2006 in het kader van het uitvoeringscontract met het rijk over de inrichting van het landelijk gebied vastgesteld.

24. Vertegenwoordigingen
Het overzicht van vertegenwoordigingen van de provincie in besturen en organisaties is door Gedeputeerde Staten vastgesteld. In de lijst is aangegeven welk lid van het college de provincie vertegenwoordigt.

25. Ontwerp-akkerdistelverordening
De ontwerp-akkerdistelverordening wordt ten aanzien van de regelingen van de handhaving door de gemeenten en de provincie herzien. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten naar aanleiding van de ter inzage legging. GS zenden de ontwerpverordening en een nota van zienswijzen aan de Provinciale Commissie Ecologie en de Statencommissie voor Ruimte en Milieu. De verwachting is dat in juni 2007 Provinciale Staten een besluit nemen over de herziening van de akkerdistelverordening.


---- --