SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


Persbericht Vlaamse Luchthavencommissie

Dringend nood aan Vlaams ruimtelijk zoneringsbeleid voor Zaventem

Europa verplicht lidstaten om voor de geluidshinder van luchthavens een 'evenwichtige aanpak' te volgen (2002/30/EG). Europa stelt dat samen met exploitatiebeperkingen ook maatregelen in de sfeer van ruimtelijke ordening overwogen moeten worden. De Vlaamse Luchthavencommissie verwacht dat Vlaanderen hierin zijn verantwoordelijkheid opneemt. Een aangepast ruimtelijk zoneringsbeleid zorgt ervoor dat het aantal mensen dat sterke hinder ondervindt van vliegtuiglawaai, beperkt wordt.

De Vlaamse Luchthavencommissie stelt vast dat vijf jaar na inwerkingtreding het accent vooral ligt op strengere exploitatiebeperkingen. Hierdoor is het aantal gehinderden in de afgelopen jaren afgenomen. Een verdere daling van het aantal gehinderden, alsook de realisatie van een stabieler exploitatiekader, moeten echter ook begeleid worden door een aangepast ruimtelijk ordeningsbeleid.

Niettegenstaande ruimtelijke ordening (en leefmilieu) exclusieve Vlaamse bevoegdheden zijn, bestaat er vandaag nog geen ruimtelijk zoneringsbeleid, met een bepaling van zones waarbinnen aangepaste maatregelen ter vermindering van het aantal gehinderden (isolatie, bouwstop, onteigening) genomen kunnen worden.

Ondanks de versnippering aan bevoegdheden kan de Vlaamse regering dus zelf bijdragen aan een stabieler (exploitatie)kader. Iets wat zowel de omwonenden als de ontwikkeling van de luchthaven ten goede komt. Dit geldt bij prioriteit in de meest belaste zones die niet afhangen van een akkoord over het baan- en routegebruik.

De aanbeveling van de Vlaamse Luchthavencommissie vindt u ook op de SERV-website: www.serv.be/vlc. Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Pieter Deschamps, medewerker studiedienst, tel. 02.22.95.192 of Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be

SERV l Wetstraat 34-36 l 1040 Brussel l Tel: 02.20.90.111 l Fax: 02.21.77.008 l serv@serv.be l www.serv.be