Ackermans & van Haaren


PB 248 PERSBERICHT

Zwijndrecht, 15 mei 2007 Pag. 1/5

DEME boekt voor 300 miljoen Euro nieuwe opdrachten in Afrika en rond de Middellandse Zee

ZWIJNDRECHT (13 mei 2007) ­ Met nieuwe contracten op het Afrikaans continent en in de landen rond de Middellandse Zee, heeft de Antwerpse bagger- en milieugroep DEME in de jongste dagen meer dan 300 miljoen toegevoegd aan een orderboek, dat op jaarbasis thans snel evolueert naar de 2 miljard. Vooral de grootschalige havenwerken in Durban (Zuid-Afrika) en Fos-sur-Mer (Frankrijk) lopen in de kijker. De nieuwe opdrachten verzekeren werk voor de volgende jaren en een optimale vlootbezetting. De Antwerpse groep blijft ook actief zoeken naar werkkrachten om de gelederen te versterken.

Afrika

Met inbegrip van een belangrijk werk dat nog afgelopen weekend werd verworven, vertegenwoordigen de recent bekomen opdrachten op het Afrikaans continent thans zo'n 200 miljoen.


· In Durban, Zuid-Afrika, voert DEME-bedrijf Dredging International een verbreding en verdieping door van de bestaande haventoegang, wat zowel de veiligheid zal vergroten als grotere schepen zal toelaten. Het toegangskanaal wordt verbreed van 130 m. naar 240 m. Een vaarweg binnen de haven wordt verdiept van -12,8 m. naar -17 m diepte, en aftakkingen van de vaarweg naar containerkaden worden uitgebaggerd naar -15,5 m. In totaal wordt er 10,5 miljoen m³ zand gebaggerd bij werken die nog deze maand zullen beginnen en tot midden 2009 blijven duren. De baggerspecie wordt gestort in een toegewezen zone op 6,5 km in zee. Dredging International zal een sleephopperzuiger inzetten, evenals het nieuwe krachtige backhoe baggertuig `Pinocchio' voor werken onder de waterlijn aan de golfbrekers.
De opdracht in Durban heeft een waarde van 193 miljoen Euro en is toegewezen door Transnet Ltd South Africa, dat de baggerwerken heeft gegund in eenzelfde contract met de civiele werken. DEME won het contract tegen internationale en vooral Chinese competitie. De civiele werken hebben betrekking op het afbreken en heropbouwen van enkele golfbrekers, teneinde de verbreding van de haventoegang mogelijk te maken. Het geheel wordt uitgevoerd door een Contactpersoon :
H. Fiers ­ Tel : 03/250 52 20 ­ Fax : 03/250 56 59 E-mail : fiers.hubert@dredging.com DEME NV ­ HAVEN 1025 ­ SCHELDEDIJK 30 ­ 2070 ZWIJNDRECHT ­ BELGIE

PB 248 PERSBERICHT

Zwijndrecht, 15 mei 2007 Pag. 2/5

consortium van Dredging International en Group Five, waarvan het Belgisch bedrijf de penvoerder is.


· Twee opdrachten, resp. in Monrovia (Liberia) en in Conakry (Guinée) illustreren hoezeer relatief beperkte investeringen een belangrijke hefboom kunnen vormen voor de nationale economie. Beide werken worden uitgevoerd met een sleephopperzuiger tussen mei en juli.
In de haven van Monrovia zal DEME de toegangsgeul uitbaggeren, wat de nationale economie opnieuw op gang moet trekken na de jarenlange burgeroorlog in Liberia. Deze cruciale werken om de infrastructuur weer op peil te brengen, worden gefinancierd door de Wereldbank. De werken hebben betrekking op 500.000 m³, en werden gegund door de National Port Authority of Monrovia ­ die ressorteert onder het ministerie van Openbare Werken.
Voor de Port Autonome de Conakry, begint DEME nog deze maand met het uitbaggeren van de zwaar verzande havengeul in de hoofdstad van Guinée. De opdracht slaat op meer dan 2 miljoen m³, en zal de diepgang herstellen van de huidige -6 m tot de design-diepte van -9,5 m. Dat moet de internationale handel sterk stimuleren, de grote rederijen motiveren om hier aan te meren, en zal vooral de uitvoer van bauxiet ten goede komen.

· In opdracht van het ministerie van Openbare Werken en Huisvesting van Ghana zal Dredging International de lagune van Benya en het toegangskanaal tot de visserijhaven van Elmina, Ghana, uitbaggeren, alsook een golfbreker herstellen. Het werk wordt uitgevoerd met een cutterzuiger. In totaal moet 200.000 m³ worden gebaggerd en 170 m golfbreker worden hersteld.

Middellandse Zee

Benevens op het Afrikaans continent, heeft DEME vorige week ook een hele reeks opdrachten bekomen in landen rond de Middellandse Zee ­ voor een totale waarde Contactpersoon :
H. Fiers ­ Tel : 03/250 52 20 ­ Fax : 03/250 56 59 E-mail : fiers.hubert@dredging.com DEME NV ­ HAVEN 1025 ­ SCHELDEDIJK 30 ­ 2070 ZWIJNDRECHT ­ BELGIE

PB 248 PERSBERICHT

Zwijndrecht, 15 mei 2007 Pag. 3/5

van 100 miljoen. Vooral het net getekende contract voor het belangrijke werk in Fos-sur-Mer nabij Marseille staat hier in de kijker.


· Het project Fos2XL is een groot werk dat bagger- en civiele werken combineert, en dertig maanden zal duren ­ te rekenen vanaf 9 mei. De eigenlijke baggerwerken beslaan veertien maanden. Stroomafwaarts van een bestaande containerterminal, worden twee nieuwe containerkaaien gebouwd van 400 en 800 m, en worden baggerwerken uitgevoerd voor het verdiepen van de toegang tot de haven. DEME-bedrijven zullen het dok `Darse 2' verbreden en verdiepen tot -17 à -17,5 m CM, en een zwaaikom aanleggen. De opdracht is gegund door de Port Autonome de Marseille (PAM) en vereist het baggeren van 6 miljoen m³ zand en 300.000 m³ conglomeraat. DEME zal voor dit werk sleephopperzuigers inzetten, waaronder de 11.650 m3 sleepzuiger "Brabo", die op 30 juni a.s. wordt gedoopt, alsook een zwaar backhoe baggertuig.
Het contract werd verworven door het Franse DEME-filiaal Société de Dragage Interrnational' (SDI), in samenwerking met de civiele aannemers GTM Construction, Eiffage TP en Saipem en heeft een totale waarde (baggerwerken en civiele bouw) van 126 miljoen ..


· Als derde fase van een contract dat zich uitstrekt over achttien maanden, voeren DEME-bedrijven onderhoudsbaggerwerken uit met de splinternieuwe sleephopperzuiger `Reynaert' in de monding van de rivier Adour in het Franse Bayonne. De opdracht is gegund door de Conseil Régional d'Aquitaine, en wordt uitgevoerd door het Franse DEME-filiaal Société de Dragage International (SDI).
· Op verscheidene plaatsen in Italië hebben DEME-bedrijven recent belangrijke werken verworven. Ze zullen uitgevoerd worden door het Italiaans DEME-filiaal Sociétà Italiana Dragaggi Spa (Sidra). Het gaat om baggerwerken, onderhoud van havengeulen, strandopspuitingen en de aanleg van havendammen en golfbrekers. In opdracht van de Autorita Portuale zal een sleephopperzuiger in Ravenna verdiepingswerken uit in de havengeul, evenals een landwinning van 2 miljoen m³. De werken die later op het jaar beginnen, zullen het Contactpersoon :
H. Fiers ­ Tel : 03/250 52 20 ­ Fax : 03/250 56 59 E-mail : fiers.hubert@dredging.com DEME NV ­ HAVEN 1025 ­ SCHELDEDIJK 30 ­ 2070 ZWIJNDRECHT ­ BELGIE

PB 248 PERSBERICHT

Zwijndrecht, 15 mei 2007 Pag. 4/5

`Canale Candiano' op een diepte van 11,5 m brengen. Het gebaggerd materiaal wordt gestort op zee of gebruikt voor een strandopspuiting. Strandopspuiting in Terracina-Anzio in de buurt van Rome, eveneens uit te voeren door de splinternieuwe sleepzuiger `Reynaert' In Molfetta heeft Sidra eveneens een nieuwe opdracht bekomen voor uitvoering van baggerwerk met een cutterzuiger. De opdracht impliceert eveneens het bouwen van een beschermende dijk en kaaimuren. Het werk wordt uitgevoerd in joint-venture met een Italiaanse partner.
· In Algeciras, Spanje, verwierf DEME onlangs in joint venture een baggeropdracht die zal worden uitgevoerd door zijn offshore-filiaal Tideway. Het werk is toegewezen door de Noorse offshore-groep Kvaerner, en bestaat uit het maken van een vaarweg uit een bouwput waarin een LNG opslagtank wordt gebouwd `in den droge'. Deze tank wordt uiteindelijk afgezonken in de Adriatische Zee nabij Venetië. Maar vooraleer de LNG-tank kan versleept worden, moet een vaarweg vrijgebaggerd worden uit de bouwput. Door de snelle groei van de Groep DEME en de toevloed van nieuwe opdrachten is de DEME-Groep druk op zoek naar verdere uitbreiding van haar personeelsbestand. De Groep, die nu al meer dan 3000 personeelsleden telt, kan rekenen op uitstekende marktperspectieven en staat op het punt naast al deze werken nog enkele belangrijke opdrachten binnen te halen.

Over DEME
De Belgische groep Dredging, Environmental and Marine Engineering (DEME) is een van de grootste groepen van baggerwerken, milieuprojecten en waterbouwkundige realisaties ter wereld. De groep telt 3000 medewerkers en is actief op de vijf werelddelen. DEME beschikt over een van de meest moderne en performante vloten van de sector, en voert een doorlopend programma uit van investeringen, research en innovatie. De groep is actief via diverse werkmaatschappijen, waaronder Dredging International. Op dit ogenblik voeren DEME bedrijven gelijktijdig meer dan 60 Contactpersoon :
H. Fiers ­ Tel : 03/250 52 20 ­ Fax : 03/250 56 59 E-mail : fiers.hubert@dredging.com DEME NV ­ HAVEN 1025 ­ SCHELDEDIJK 30 ­ 2070 ZWIJNDRECHT ­ BELGIE

PB 248 PERSBERICHT

Zwijndrecht, 15 mei 2007 Pag. 5/5

opdrachten uit over de hele wereld. In historisch perspectief kent DEME thans een uitzonderlijke groei, met een orderboek dat de 2 miljard benadert.