Gemeente Sittard-Geleen


Gezamenlijk persbericht van
de Provincie Limburg, het Graetheidecomité, DSM en de gemeente Sittard-Geleen

Graetheide niet meer nodig voor zware industrie

Integrale ontwikkelingvisie voor A2-zone Maasbracht-Geleen

Sittard-Geleen, 15 mei 2007 - De Provincie Limburg, Rijkswaterstaat Limburg en de gemeente Sittard-Geleen gaan, samen met alle betrokken partijen, een integrale ontwikkelingsvisie opstellen voor het gebied dat globaal begrensd wordt door de verkeersknooppunten Kerensheide en Sint Joost (noord-zuid richting) en het spoor en de Maas (oost-west richting). Aanleiding vormt de afspraak tussen regio en het Rijk om de structurele verbreding van de A2 tussen Maasbracht en Geleen versneld op te pakken. Gestreefd wordt naar realisatie van deze verbreding in 2012/2013. De omgeving van Graetheide maakt deel uit van het studiegebied.

In de ontwikkelingsvisie wordt een aantal principes vastgelegd die richtinggevend zijn voor de verdere ontwikkeling van het gebied. Het vinden van een goede balans tussen natuur, landschap, wonen, bereikbaarheid, logistiek en economische ontwikkelingen staat daarbij centraal. Op basis van een plan van aanpak, opgesteld door de Provincie Limburg, Rijkswaterstaat Limburg en de gemeente Sittard-Geleen, worden ook andere partijen betrokken bij het proces van de integrale ontwikkelingsvisie. Gedeputeerde Ger Driessen toetst, mede namens Hoofdingenieur Directeur Rijkswaterstaat Limburg J.L. Beguin en wethouder Ruud Guyt van Sittard-Geleen, bij alle betrokken partijen of dit plan van aanpak een goede basis vormt voor verdere invulling van de integrale gebiedsvisie.

In de eerste stap worden vooral informatie en feitelijkheden verzameld. Studies die in het verleden zijn verricht worden onder de noemer ' beschikbare informatie' ingebracht in het proces. Het gaat onder meer om diverse landschapsstudies, een studie naar de ruimtelijke inbedding van de A2 op de route Amsterdam-Maastricht (Routeontwerp A2) en oriënterende studies naar de ontwikkelingsmogelijkheden van het Chemelot-gebied en de omgeving van Graetheide. Alle participerende partijen hebben de gelegenheid om zelf ook informatie toe te voegen als zij dat van belang achten voor de discussie. Belangrijke partners in de discussie zijn vanzelfsprekend DSM en het Graetheidecomité. Naar de mening van zowel de provincie, de gemeente als van DSM en het Graetheidecomité is het Graetheidegebied niet meer nodig voor zware industrie. Het huidige Chemelotterrein blijft het chemisch hart van de regio.

Als alle informatie en feiten verzameld zijn, worden de contouren geschetst van de integrale gebiedsontwikkeling, waarna in een afsluitende stap de discussie wordt gevoerd over een ontwerp-gebiedsvisie. Dan worden voorstellen gedaan over de belangrijkste principes die gehanteerd worden bij de ontwikkeling van het totaalgebied en wordt duidelijk op welke wijze een evenwichtige balans gevonden kan worden tussen natuur, landschap, wonen, bereikbaarheid, logistiek en bedrijvigheid. De discussie over de ontwerp-gebiedsvisie vindt naar verwachting in het najaar van 2007 plaats.