Gemeente Leeuwarden

PERSBERICHT -EMBARGO TOT 20.15 UUR-

15 mei 2007

Burgemeester en politiechef maken werk van overlastplegers

De Leeuwarder wijk Huizum-West heeft veel overlast van een groep, deels criminele, jongeren. Jongerenwerk, politie en gemeente hebben actie ondernomen om de grootste overlastplegers aan te pakken. Burgemeester Geert Dales en politiechef Marc Jacobs hebben vandaag, dinsdag 15 mei, een vijftal notoire overlastgevende jongeren en hun ouders uit de wijk Huizum-West ontboden voor een gesprek over hun gedrag. De jongens veroorzaken al geruime tijd overlast en houden zich niet aan de afspraken van een coachproject door de Stichting Het Buro.

De concrete aanleiding tot het gesprek vormt de misdragingen van een aantal jongeren uit de groep, die zich tijdens een feestavond intimiderend en provocerend hebben gedragen.

In het gesprek zijn de jongeren en hun ouders geïnformeerd over de 'methode tegenhouden'. Deze methode zal op vijf jongeren worden toegepast.

Achtergrond

Jongerenwerk luidde de noodklok, omdat zij geen grip meer had op deze groep overlastgevende en deels criminele groep jongeren. Daarop is vanuit de politie de buurtagent ingezet, maar dit heeft niet geleid tot een grote gedragsverandering bij de groepsleden. In het voorjaar van 2006 heeft de gemeente in samenwerking met de politie het initiatief genomen om met alle betrokken instanties rond deze jeugdgroep een werkgroep te formeren. Bij de aanpak van de groep is ervoor gekozen om zes personen met het meest overlastgevend en crimineel gedrag uit de groep te halen voor een individuele aanpak. Het plan van aanpak van de werkgroep werd in de zomer van 2006 door de driehoek (openbaar ministerie, politie en gemeente) vastgesteld. Afgelopen periode is echter gebleken dat een aantal van de jongeren zich niet aan de gemaakte afspraken houdt.

Maatregelen

De zes geselecteerde jongeren hebben voorafgaand aan de maatregelen een aangetekende brief van de burgemeester ontvangen met daarin de mededeling dat de overlast moet stoppen. In de brief wordt uitleg gegeven over de gevolgen als er geen sprake zou zijn van verandering. Hen wordt het aanbod gedaan om mee te werken aan het coachproject dat door Stichting Het Buro zal worden uitgevoerd.

Na verzending van de brief zijn de volgende maatregelen uitgevoerd:


· het aanstellen van persoonsgerichte coaches voor de zes geselecteerde jongeren;


· uitvoering van de 'methode tegenhouden';


· het bieden van vrijetijdsbesteding / activiteiten.

Coaching

Stichting Het Buro is het coachproject gestart met zes jongeren. Dit coachtraject duurde drie maanden. Twee jongeren wilden niet meewerken. Met de resterende vier jongeren heeft Stichting Het Buro contact opgebouwd waarin vooral het vinden van een zinvolle dagbesteding centraal staat. Er is aandacht voor de doelen en wensen van de jongeren. De coaches zijn onder de indruk van de houding van de vier jongeren. Als ze werken doen ze dat goed en gedragen ze zich verantwoordelijk. Er wordt in de coachperiode minder overlast gesignaleerd en de houding van de jongeren is overwegend positief te noemen. De afname van overlast is mogelijk ook (mede) gevolg van de verhoogde aanwezigheid van de politie in de wijk.

'Methode tegenhouden'

Omdat twee jongeren, zoals gezegd, niet wilden meewerken aan het project kwamen zij direct in aanmerking voor de 'methode tegenhouden'. Definitie van de 'Methode tegenhouden' is: "Het zodanig beïnvloeden van gedrag en van omstandigheden, dat de criminaliteit of andere inbreuken op de veiligheid en de maatschappelijke integriteit worden voorkomen of vroegtijdig worden beëindigd, door middel van een systeemgerichte, multidisciplinaire aanpak door verschillende actoren, die elk vanuit hun eigen kerntaken en verantwoordelijkheden opereren."

De politie past de methode toe door personen hinderlijk te volgen en voor iedere gesignaleerde overtreding te beboeten. Het kan dan gaan om het plegen van allerlei soorten strafbare feiten, zoals foutparkeren of rijden zonder rijbewijs.

Activiteiten

Een andere stichting in Leeuwarden, te weten de Stichting Wijkwerk Leeuwarden heeft tevens een breed aanbod aan bijzondere activiteiten aangeboden in het buurthuis 'De Vluchtheuvel'. Daarnaast zijn de jeugdsoosavonden weer van start gegaan. Deze avonden werden goed bezocht en verliepen in de regel prima.

Eindoordeel

In het algemeen kan worden gesteld dat de maatregelen in het kader van de aanpak van overlastplegers hebben geleid tot meer rust in de wijk en perspectief voor de jongeren. Wel is gebleken dat een periode van drie maanden te kort is om grote successen te boeken. De contacten met de jongeren worden voortgezet om de ingezette positieve weg verder te vervolgen.

De concrete aanleiding tot het gesprek van vandaag vormt de misdragingen van een vijftal bekende jongeren uit de bovengenoemde groep. Burgemeester en politiechef nemen nu concrete maatregelen tegen deze 'harde kern'.

De bijeenkomst met de vijf overlastplegers heeft een besloten karakter. Voor meer informatie over de uitkomst van het gesprek kunt u vanavond vanaf 20.15 uur contact opnemen met


· de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden: 058 - 233 4002


· André Visser, coördinator Het Buro: 06-23506161 (morgen vanaf 9.00 uur)


· Jaap Braaksma, coördinator SWL: 06-18565744