Gemeente Vlaardingen


Gemeentelijke huishoudboekje op orde

15 mei 2007

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 15 mei 2007 de jaarstukken 2006 vastgesteld. Het jaar is afgesloten met een positief saldo van 13,1 miljoen euro. Van dit bedrag is 8,5 miljoen euro investeringsbudget stedelijke vernieuwing voor de periode 2005 - 2009. Het college stelt de raad voor om het volledige positieve saldo toe te voegen aan de algemene middelen voor de toekomstige investeringen in de stad.

Investeren in de toekomst
Wethouder Cees Oosterom is tevreden met het positieve resultaat. Enerzijds is het huishoudboekje op orde en anderzijds zijn er mogelijkheden door incidentele resultaten om te kunnen investeren in de stad.

In het licht van voorziene toekomstige investeringen is een gezonde financiële uitgangspositie zeer wenselijk. Met een solide positie kan de gemeente de komende jaren volop aan de slag.

Inkomsten en uitgaven
De totale uitgaven zijn circa 257 miljoen en de totale inkomsten zijn circa 270 miljoen. De inkomsten zijn voor het grootste deel ontvangen voor specifieke doelen, bijvoorbeeld voor de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand, de onderwijshuisvesting en natuurlijk geldt dit ook voor de rioolrechten en de afvalstoffenheffing. De OZB-inkomsten bedroegen in 2006 ruim 11 miljoen en de inkomsten vanuit het gemeentefonds, de zogenaamde algemene uikering van het rijk, bedroeg ruim 62 miljoen. Deze inkomsten zijn aangewend om de stad leefbaar, schoon, heel en veilig te houden. Dit beleid is in 2006 door de gemeente Vlaardingen binnen de daarvoor beschikbare budgetten uitgevoerd. Kortom: het gemeentelijke huishoudboekje is op orde.

Lagere rijksuitkering door minder bijstandsgerechtigden Ondanks een structureel lagere algemene uitkering (- 0,9 miljoen) van het rijk heeft Vlaardingen een solide financiële positie behouden. De lagere algemene uitkering heeft met name te maken met de daling van het aantal WWB-cliënten, wat van invloed is op de algemene uitkering.

Incidentele meevallers
Het positieve resultaat over 2006 komt, naast de rijksbijdrage voor investering in stedelijke vernieuwing, voornamelijk voort uit incidentele baten en lasten, zoals de resultaten van de verkoop van erfpachtgronden ( 1,8 miljoen), de verkoop van het gemeentelijke pand Markt 47 ( 0,5 miljoen) en extra ontvangen dividenden ( 0,8 miljoen). Ook is bijvoorbeeld in de begroting een stelpost opgenomen van 1,8 miljoen voor het sparen in het kader van het meerjareninvesteringsplan (MIP), wat in het positieve resultaat verantwoord is.

Verantwoording aan de gemeenteraad
Met de jaarstukken legt het college verantwoording af aan de gemeenteraad over het in 2006 gevoerde beleid. In een commissievergadering op 31 mei behandelt de raad de jaarstukken 2006. De accountant heeft een goedkeurende verklaring afgegeven, inclusief goedkeuring op rechtmatigheid.