Ingezonden persbericht


Dinsdag 14 mei 2007

Lieke ontwerpt Speelkunstwerk voor Feijenoord

Lieke Baas (11 jaar) heeft zaterdag 12 mei het winnende ontwerp gemaakt tijdens de workshop 'Maak je eigen Rotterdampas Speelkunstwerk'. Volgens de deskundige jury is het 'zeer origineel, veelzijdig en uitvoerbaar'. Lieke ontwierp een kleurrijk doolhof met bruggen, trappen en klimwanden. Haar fantasie wordt werkelijkheid, want voor de realisatie van haar ontwerp heeft de deelgemeente Feijenoord een geschikte locatie gevonden.

Met zeventig enthousiaste 'architecten in spé' was afgelopen zaterdag een geslaagde dag. Rotterdampas en Döll - Atelier voor Bouwkunst organiseerden in Villa Zebra de ontwerpwedstrijd 'Maak je eigen speelkunstwerk'. Onder deskundige begeleiding gingen meer dan vijftig kinderen aan de slag een eigen speelplek te maken die naast het spelen ook mooi is voor de omgeving. De jury had een zware dobber uit alle creatieve ontwerpen een keuze te maken. Uiteindelijk waren juryvoorzitter Leonard Geluk (Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs), Henk Döll (architect Döll - Atelier voor Bouwkunst), Erik Reitsma (hoofd Rotterdampas) en Henk Kasbergen (directeur Jantje Beton) het unaniem eens - Lieke Baas heeft hét winnende ontwerp gemaakt. Lieke ontwierp een kleurrijk doolhof met zachte, ronde vormen. De wanden dienen als klimmuren, bruggen zorgen voor overstapjes naar de verschillende eilanden. Brede (zit)trappen, klim- en glijpalen brengen de spelende kinderen naar het verhoogde speelveld. Een slimme oplossing om het ontwerp een extra dimensie te geven.

{Foto: 'Lieke Baas krijgt felicitaties van Wethouder Geluk. Foto: Frank Hanswijk'} Robbert Baruch, bestuurder deelgemeente Feijenoord: "Het ontwerp van Lieke zou heel goed kunnen passen op bijvoorbeeld de Persoonsdam. We gaan nu hard aan de slag om te kijken of we dit fantastische ontwerp daar of op een andere plek kunnen realiseren". Opdracht aan de kinderen was een speelkunstwerk te ontwerpen dat afwijkt van standaard speeltoestellen als de bekende wipkip. De kinderen ontwierpen een kunstwerk op basis van hun fantasie en eigen speelbelevenis. Architecten van Döll - Atelier voor Bouwkunst vroegen de kinderen zich te laten inspireren door wat zij om zich heen zien. Zo ontstonden prachtige kunstwerken die op natuurlijke wijze aansluiten op de omgeving. Een eigen speelkunstwerk ergens op een plek in Rotterdam, dat is een droom van veel kinderen. Het streven van Rotterdampas en Döll - Atelier voor Bouwkunst is daarom een uitgebreid netwerk van dit soort speelgelegenheden door de stad te realiseren, te beginnen met dit eerste winnend ontwerp.

Het speelkunstwerk van Rotterdampas maakt de wijk aantrekkelijker doordat het de moeite waard is naar te kijken. Het daagt kinderen uit er gebruik van te maken. Rotterdampas heeft als doel dat iedereen maatschappelijk betrokken blijft en stimuleert op deze wijze dat kinderen samen blijven spelen. Het Rotterdamse architectenbureau Döll - Atelier voor Bouwkunst presenteerde in april het boek 'Ground-Up City. Play as a design tool.' Dit boek beschrijft een ontwerpstrategie om een weefsel van speelruimten in stadswijken aan te leggen. Speelruimten geven bij uitstek een positieve invulling aan de openbare ruimte. Ze brengen kinderen en volwassenen van verschillende leeftijden en afkomst bij elkaar. Villa Zebra is het museum voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Villa Zebra organiseert tentoonstellingen, workshops, multimediaprojecten, festiviteiten en rondleidingen. Naast de schoolprogramma's kunnen kinderen op woensdag, in het weekend en in de schoolvakanties de tentoonstellingen bezoeken en workshops volgen.

----------