Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Bijleveld: 'Een krachtige gemeente is het uitgangspunt'

15 mei 2007

Tijdens een werkbezoek aan Almere, Alphen a/d Rijn en Westland op 14 mei heeft staatssecretaris Bijleveld gesprekken gevoerd met lokale bestuurders en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseerde het werkbezoek.

Bezoek aan Almere In Almere was de staatssecretaris in gesprek met wethouder Haanstra over minder regels en financiering van het gemeentefonds aan de hand van het onderwerp: Jeugd. Almere wil een betere afstemming tussen organisaties die bij jeugdzaken betrokken zijn.

Er wordt nog teveel langs elkaar heen gewerkt. Dit is vooral goed merkbaar bij 'complexe probleemjongeren' die met meerdere instanties in aanraking komen. Volgens de wethouder zou het uitgangspunt van de dienstverlening moeten zijn 'hoe zou jij bediend willen worden als er iets met je kind aan de hand is?' Ook werd gesproken over het instellen van een 'doorzettingsmacht' als een jeugdzaak drijgt te stagneren.

Daarnaast wisselde Bijleveld met o.a. burgemeester Jorritsma en de programmamanager deregulering van gedachten over dilemma's in de deregulering en de grote bouwtaakstelling van Almere. Iets specifieker?

Bijleveld in gesprek met een baliemedewerker bij de gemeente In Alphen a/d Rijn werd Bijleveld hartelijk ontvangen door burgemeester Schoof. Alphen stelt hoge eisen aan haar dienstverlening; klantvriendelijk, professioneel en efficiënt. Hiervoor zijn 'servicenormen' vastgesteld.

Zo wordt de telefoon na maximaal drie keer overgaan opgenomen. Stuurt iemand een brief aan de gemeente, dan wordt binnen vijf dagen een ontvangstbevestiging gestuurd met de naam van de behandelend ambtenaar en behandeltermijn. Soms lukt het de gemeente niet om haar afspraak na te komen. Dan stelt zij als tegenprestatie een waardebon voor het theater in het vooruitzicht. De staatssecretaris deed in de hal van het gemeentehuis een kleine proef. Zij vroeg een nummer aan voor een 'balievraag'. Ruimschoots binnen de maximale wachttijd - 15 minuten - werd zij vriendelijk geholpen. Geen waardebon dus. Wel een folder over de klantvriendelijkheid in Alphen voor de baliemedewerkers van de gemeente, aangeboden door niemand minder dan de staatssecretaris zelf.

Naast dienstverlening kijkt de gemeente hoe de administratieve lastendruk verminderd kan worden. Een top tien van de meest irritante overheidsregels moet hierbij helpen.

De burgemeester van Alphen deed tot slot nog een oproep aan het Rijk. Hij wil graag samenwerken met de buurgemeenten, maar dit verloopt moeizaam, of het Rijk misschien een handje kan helpen. Volgens de staatssecretaris is het van belang dat de gemeenten zélf inzicht krijgen in welke taken zij zelf aankunnen en waar zij de samenwerking moeten zoeken. De 'bestuurskrachtmeting' is hiervoor een instrument. Zij benadrukte nogmaals dat een krachtige gemeente het uitgangspunt is, met zo min mogelijk bemoeienis vanuit het Rijk.

Drijvende kas in het Westland De laatste bestemming van het werkbezoek was het Westland. Bij de `Drijvende Kas' van Naaldwijk (op het terrein van bloemenveiling Flora Holland) werd Bijleveld verwelkomd door burgemeester Van der Tak.

De burgemeester vertelde over het thema veiligheid. Het Westland heeft een uniek brandweercorps waarin 200 professionele vrijwilligers werkzaam zijn. Door de indeling bij de Veiligheidsregio Haaglanden (samenwerkingsverband voor fysieke veiligheid, rampenbestrijding en crisisbeheersing in deze regio) ziet het korps zich in haar functioneren bedreigd. De eisen die door de extra taken aan medewerkers binnen de veiligheidsregio worden gesteld, zijn hoog. 'Straks gaat Haaglanden bepalen hoe ons korps moet functioneren!' was het gevoel bij een aantal aanwezige brandweerlieden.
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties