Nationaal Crisis Centrum

www.crisis.nl
Drinkwater besmetting

E-coli bacterie in drinkwater distributiestation Hoofddorp

Uit onderzoek, uitgevoerd op dinsdag 15 mei, blijkt dat de E-coli bacterie is aangetroffen in het drinkwater van distributiestation Hoofddorp. Er is uit voorzorg per direct een kookadvies afgegeven. Dit geldt voor de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen landelijk gebied, Bennebroek, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Haarlemmerliede, Spaarnwoude, Uithoorn en Zandvoort.

E-coli is een aanwijzing dat het drinkwater mogelijk is besmet met stoffen die gevolgen kunnen hebben voor maag en darmen, zoals buikpijn en diarree. PWN adviseert u het water voor consumptie eerst 2 minuten te koken. Voor douchen, wassen etc. kunt u het water gewoon gebruiken.

Op dit moment vindt een groot monsteronderzoek plaats om te achterhalen waar de bacterie vandaan komt. Nadere onderzoeksresultaten zullen in de loop van woensdag 16 mei bekend worden gemaakt. Over de oorzaak is momenteel niets bekend.

Extra informatie aanvulling op meest gestelde vragen:


- Is er een relatie tussen de E-coli bacterie en de Enterococcen besmetting in Haarlem?
Nee, er is geen relatie. De oorzaak van de Enterococcen besmetting is bekend. Deze werd veroorzaakt door werkzaamheden aan het leidingnet. De oorzaak van de E-coli besmetting in Hoofddorp is niet bekend. Dit wordt momenteel onderzocht.

crisis.nl - 15 mei 2007