INTERREG Congres Regional Transition


Kansen voor Europese samenwerking

LEEUWARDEN, 20070425 -- Op 15 mei 2007 wordt in Leeuwarden door VNG International in samenwerking met hogeschool Van Hall Larenstein een congres georganiseerd rond INTERREG. Dit subsidieprogramma biedt Nederland de komende 7 jaar 219 miljoen euro voor projecten gericht op Europese Territoriale Samenwerking.

De rol van de Europese Unie voor lokale overheden groeit en Nederlandse gemeenten worden meer en meer ook Europese gemeenten. Een ontwikkeling die een actieve houding van lokale overheden vergt. Niet alleen om als gemeente in lijn te staan met Europese regelgeving, maar ook omdat de Europese Unie een breed palet aan kansen biedt op het gebied van kennis en financiering. De nieuwe EU structuurfondsen-periode 2007-2013 is dit jaar begonnen en onder doelstelling 2 "Regionaal concurrentievermogen en werkgelegenheid" en doelstelling 3 "Europees territoriale samenwerking", stelt de EU een aantal fondsen beschikbaar die bijzonder relevant zijn voor Nederlandse gemeenten.

Gemeenten die al wat jaren mee draaien in het INTERREG circuit biedt dit congres de mogelijkheid ervaringen met collega's uit te wisselen en wellicht nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan. Wie aan het verkennen is of INTERREG projecten iets voor zijn gemeente kunnen betekenen, kan zich op dit congres laten informeren over het indienen van een aanvraag, het zoeken van een partner en de bijkomende facetten van het projectmanagement. Er wordt teruggekeken op de periode 2000-2006 en vooruitgeblikt naar de nieuwe INTERREG mogelijkheden in de komende jaren. Een drietal workshops wordt georganiseerd die meer inzicht bieden in het reilen en zeilen van INTERREG gefinancierde projecten.

Het congres wordt gehouden in de hogeschool Van Hall Larenstein, Agora 1 in Leeuwarden. Het programma begint om 10.00 uur en wordt 's avonds afgesloten met een receptie in het Stadhuis van Leeuwarden.

GeĂŻnteresseerden kunnen u zich aanmelden via www.regionaltransition.eu/e-index.html of een email sturen naar tim.tepas@vng.nl. Kosten voor deelname bedragen 95 euro.

De Hogeschool Van Hall Larenstein verzorgt hoger beroepsonderwijs voor ongeveer 4400 studenten, toegepast onderzoek en maatschappelijke dienstverlening in de kennisdomeinen Integrale Gebiedsontwikkeling en Regionale Transitie, Diermanagement en Voeding & Gezondheid. Hogeschool Van Hall Larenstein maakt deel uit van Wageningen UR. Van Hall Larenstein heeft vestigingen in Leeuwarden, Groningen, Velp (nabij Arnhem) en Wageningen.