1e Burenhulpcentrale 15 mei in Waddinxveen van start


07.05.2007 / 10:55 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Psychosynthese adviesgroep

Psychosynthese adviesgroep


1e Burenhulpcentrale 15 mei in Waddinxveen van start

Mensen die wel eens iets voor hun buren willen doen, een database én een automatische telefooncentrale die buren rechtstreeks met elkaar verbindt. Dat is de burenhulpcentrale.

De burenhulpcentrale is nieuw en wordt dit jaar getest in verschillende wijken in Nederland. Er worden pilots voorbereid in Den Haag, Delft, Leiden, Zeist, Nijmegen Emmen en Waddinxveen. Burgers, bewonersorganisaties, gemeenten, woningcorporaties en zorg- en welzijnsinstellingen werken daarin samen om van de burenhulpcentrale een succes te maken. De burenhulpcentrale Waddinxveen heeft de primeur en wordt op 15 mei om 17.00 uur geopend door CDA 2e kamerlid Bas Jan van Bochove in aanwezigheid van alle betrokkenen, wethouder Dorenda Gerts en directeur René Mascini van Woonpartners. De opening vindt plaats in het Anne Frank Centrum aan het Jan van Bijnenpad 1 te Waddinxveen.

In Waddinxveen heeft woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland het initiatief genomen. Samen met de bewonerscommissie Groenswaard-Flats, de Huurdersbelangenorganisatie (HWZM), wijk- en buurtbeheer Groenswaard, vrijwilligerswerk Waddinxveen, de Seniorenraad, Stichting Waddinxveens Welzijnswerk, de politie en de gemeente Waddinxveen is in de afgelopen maanden veel voorbereidend werk verricht om de burenhulpcentrale in de wijk Groenswaard 1 en 2 van de grond te krijgen.

Met 3,75 miljoen mantelzorgers, 3 tot 4 miljoen vrijwilligers en talloze mensen die in familie, vrienden- of kennissenkring en lichte netwerken actief zijn behoort Nederland tot de Europese top als het gaat om het functioneren van de sociale infrastructuur. De vaak gehoorde klacht dat mensen tegenwoordig niets meer voor elkaar over hebben is dan ook feitelijk onjuist.

De Burenhulpcentrale maakt contacten in de buurt op een eigentijdse manier mogelijk: iemand die burenhulp nodig heeft, belt een telefoonnummer en wordt automatisch doorverbonden met iemand die op dat moment tijd en gelegenheid heeft. Op de website www.burenhulpcentrale.nl vindt u meer informatie.

De SEV heeft de evaluatie van de burenhulpcentrale opgenomen in het programma Keer de verloedering. Het Fonds Werken aan Wonen heeft een startsubsidie verstrekt.
---
Informatie voor de pers:

Het concept van de burenhulpcentrale is ontwikkeld door de Psychosynthese adviesgroep Contactpersoon ir. Rob Bos Tel 06 261 32 746 E-mail rpbos@psychosyntheseadviesgroep.nl

De burenhulpcentrale Waddinxveen is een initiatief van Woonpartners Midden-Holland, contactpersoon drs. René Mascini Tel 0182 64 64 24 E-mail r.mascini@woonpartners-mh.nl