Gemeente Lelystad

Lelystadse leerlingen spelen gemeenteraadsvergadering na

Vijfenzeventig leerlingen van het Groenhorst College in Lelystad spelen dinsdagmiddag 15 mei bij wijze van pilot een gemeenteraadsvergadering na, in de raadzaal van het stadhuis. Deze openbare vergadering begint om 13.00 uur en is ook live te volgen via deze website.

Online bijwonen


* Ga naar de online raadsuitzendingen

Het project Klas in de raadzaal volgt het al twee jaar lopende en succesvolle project Politici voor de klas op. Daarbij gaven raadsleden op Lelystadse scholen een les plaatselijke politiek. De nu na te spelen raadsvergadering wordt via de webcam live uitgezonden.

Doel project

De twee hoofddoelen van het project Klas in de raadzaal zijn de leerlingen te laten beleven hoe het er aan toe gaat tijdens een gemeenteraadsvergadering én hoe je daarbij met meerdere partijen met ieder verschillende belangen tot consensus moet komen.

Fictieve politieke partijen

De vijf klassen die meedoen aan het pilot project hebben tevoren vijf fictieve politieke partijen opgericht met een eigen naam. Vervolgens heeft iedere politieke partij een projectvoorstel bedacht voor een fictief bedrag van 5.000,-. De door de partijen te kiezen fractievoorzitters zullen de projecten bij wijze van initiatiefvoorstel tijdens de raadsvergadering indienen.

De jonge gemeenteraad heeft echter maar één fictief bedrag van 10.000,-- te besteden. Er zal dus flink onderhandeld moeten worden! Lelystadse raadsleden adviseren de leerlingen bij het onderhandelingsproces tijdens het raadsdebat.

Omgaan met de pers

De redactie van het Lelystadse nieuwsblad FlevoPost zal de leerlingen aan het begin van de vergadering tips geven over hoe je als politicus omgaat met de pers. Om het allemaal extra echt te laten lijken, worden de partijen door de plaatselijke journalisten tijdens de schorsing tamelijk pittig aan de tand gevoeld.

Als de pilot succesvol verloopt, zal Klas in de raadzaal ook georganiseerd worden voor andere Lelystadse scholen van het middelbaar en voortgezet onderwijs.

Het volledige programma van Klas in de raadzaal is als volgt:


* 12:45 Aankomst in de burgerzaal met drankje en hapje. Politieke partijen worden aan hun raadsleden gekoppeld
* 13:00 Naar de raadzaal

* 13:10 Welkom door debatleider (raadslid Bahreddine Belhaj). Debatleider stelt de voorzitter van de vergadering voor
* 13:15 Uitleg hoofdregels raadsvergadering (plv. voorzitter van de raad, Zeger van der Houwen)

* 13:30 Uitleg pers en politiek (redactie Flevopost)
* 13:45 Elke fractievoorzitter krijgt 3 minuten de tijd om het initiatiefvoorstel van zijn partij uit te leggen
* 14:15 1e stemronde, waarbij mensen op de publieke tribune meestemmen

* 14:30 Pauze met drankje en hapje

* 14:45 Uitslag 1e stemronde,

* 15:00 Debat

* 15:30 Tips over het onderhandelen van politieke partijen
* 15:45 Schorsing voor onderhandeling

* Persinterviews

* 16:05 Debat (gespreksronde over uitkomst onderhandelingen)
* 16:20 2e stemronde

* 16:40 Afsluiting

* 17:00 Einde middag

---