Gemeente Coevorden

Financiële positie Coevorden stabiel

Jaarverslag 2006 aan de raad gepresenteerd

Het college van burgemeester en wethouders heeft het jaarverslag 2006 aan de raad aangeboden. Uit het jaarverslag blijkt dat in 2006 veel doelstellingen zijn gerealiseerd, terwijl tegelijk de gemeentelijke lastendruk beperkt is gebleven. De gemeente Coevorden behoort nog steeds tot de middengroep van Drenthe, als het gaat om gemeentelijke belastingen. Deze doelstelling is geformuleerd bij het opstellen van de het beleidsplan `de Klant Centraal' in 2003 toen Coevorden bij de top drie van de duurste gemeenten in Drenthe behoorde.

De jaarrekening 2006 sluit met een voordelig resultaat van EUR 15.000 (in 2005 bedroeg het voordelig resultaat EUR 71.000). 2006 betekende het einde van een bestuursperiode waarin het college er in is geslaagd het beleidsplan `de Klant Centraal' af te ronden. Naast de afronding van het beleidsplan zijn tal van andere zaken opgepakt.

Als gevolg van de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 is de samenstelling van de raad en het college gewijzigd. Op basis van het kaderstellende beleidsprogramma van de raad heeft het college `Coevorden werkt', het bestuursprogramma 2006 - 2010 opgesteld. Een bestuursprogramma met een hoog ambitieniveau die door nauwe samenwerking met alle spelers tot stand is gekomen.

Zaken die zijn gerealiseerd:
- Samenwerking met externe partijen. Op verschillende terreinen en met diverse instanties zijn samenwerkingsverbanden aangegaan, zoals met het Havenbedrijf Amsterdam.
- Op het gebied van informatisering is het gelukt om ruim 61% van de dienstverlening digitaal aan te bieden.]
- Voor de verbetering van de sociale veiligheid in het stationsgebied Coevorden heeft de gemeente met politie, OV-bureau, busmaatschappij Connexxion, Stichting Veiligheidszorg Drenthe een convenant afgesloten. Het project is landelijk genomineerd bij de landelijke sociale veiligheidsdag van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer van met Ministerie van Verkeer en Waterstaat.
- Met de realisatie van de nieuwe buslijn van Zweeloo naar Coevorden heeft het openbaar vervoer in de gemeente Coevorden een belangrijke impuls gekregen.

- Er is een visie opgesteld met betrekking tot de N34 voor het traject Holsloot - Witte Paal. Een van de doelstellingen hiervan is het inrichten van de N34 als regionale stroomweg.
- Alle basisscholen worden aangesloten op het glasvezelnet. De aanbesteding van de Drenthe-ring is afgerond en gegund, waardoor deze ontsluiting mogelijk wordt.
- De verzelfstandiging van het primair onderwijs is afgerond.
- De eerste fase van de bouw van de Multi Functionele Accommodatie in Dalerpeel is in 2006 opgeleverd.
- In het kader van de kwaliteitsimpuls lichamelijke opvoeding heeft de gemeente een aantal evenementen ondersteund die met name betrekking hadden op de doelgroep jeugd. In Dalen is eind 2006 een skatebaan gerealiseerd.

- Het aantal uitkeringsgerechtigden is met ruim honderd mensen gedaald door maatregelen te treffen die de instroom beperken en de uitstroom te bevorderen. Het aantal uitkeringsgerechtigden was op 1 januari 2006 707 en op 31 december 606.
- De voorbereiding van de invoering van de Wmo per 1 januari 2007 is succesvol verlopen. In 2006 zijn onder meer de kadernota en de verordening Wmo vastgesteld.
- Het klimaatsbeleidsplan 2003 - 2006 is voor een groot deel uitgevoerd. De belangrijkste zaken hierin zijn dat er contracten zijn afgesloten voor levering van gas en elektra met aandacht voor duurzaamheid. Er is een energievisie uitgevoerd voor bouwplannen. Bij wijze van proef zijn er zonnebuizen op de sporthal in Dalen gemonteerd.

- De uitvoering van het Centrumplan is in de uitvoeringsfase gekomen De aanbesteding van de sloopwerkzaamheden is afgerond. Het bestemmingsplan Bogas is goedgekeurd. Er is een intentieovereenkomst gesloten over de herbestemming van het Kasteel, het Gouverneurshuis en De Vlijt tot het Châteauhotel Kasteel Coevorden.
- In 2006 is het ontwerp waterplan in procedure gebracht.
- Het beeldkwaliteitplan en de stedenbouwkundige visie voor de wijk Binnenvree is aan de bewoners en omwonenden van de wijk gepresenteerd. Het is de bedoeling om de herstructurering te realiseren in samenwerking met Domesta.