Ingezonden persbericht

"Linnaeus was hier" - bel hem en hoor de jubilerende Zweedse bloemenkoning spreken!

Van Falsterbo in het zuiden tot Kvikkjokk in het noorden van Zweden werden afgelopen zondag maar liefst 33 'Linnaeus was hier' plekken ingewijd ter ere van Carl Linnaeus' 300-jarig wereldwijd gevierde jubileum. De inwijding vond plaats op 13 mei, de datum die de wereldberoemde Zweedse botanicus zelf als zijn verjaardag beschouwde. De "Linnaeus was hier' plekken betreffen plaatsen die de bloemenkoning in de periode 1732 - 1749 bezocht en uitvoerig beschreef in zijn reisverslagen. Bezoekers die op verjaarsvisite naar Zweden afreizen kunnen een eenvoudig telefoontje plegen om in Linnaeus' eigen woorden te horen wat de intrigerende natuurwetenschapper over de locaties in het Scandinavische land te vertellen heeft.

Linnaeus reisde naar alle uithoeken van Zweden om het landschap en de verscheidenheid van de natuur te bestuderen en beschrijven. Zijn "apostelen" werden erop uitgestuurd om verre landen en nieuwe planten te onderzoeken, maar zelf reisde Linnaeus niet veel buiten Zweden. Behalve, naar Nederland! Ook hier heeft Linnaeus bloeiende sporen achtergelaten en worden dit jaar 4 oranje "Linnaeus was hier" borden onthuld op plaatsen waar hij woonde of studeerde: in Leiden, Amsterdam, Harderwijk en de Hartekamp. Hij leefde drie jaar in ons land en zag hier kans zijn ideeën wereldwijd te verspreiden.

Er zijn getuigenissen dat Linnaeus, net als Aristoteles, de gewoonte had om zijn studenten tijdens rondwandelingen te onderwijzen. Waarschijnlijk vond Aristoteles dat beweging het denken positief stimuleerde. Zijn leer wordt vaak peripatetisch genoemd, refererend aan de rondwandeling, van het Griekse peripateo 'rond wandelen'. Ter ere van Linnaeus' 300 jarig jubileum wordt nu ook de Zweden-reiziger op een wandeltocht meegevoerd en in keurig engels geïnformeerd over hetgeen Linnaeus gedurende zijn reizen door Zweden zag en beleefde. "Linnaeus was hier" is een peripatetische tentoonstelling die de bezoeker wil uitnodigen ontdekkingsreizen in Linnaeus' voetsporen en geest te maken.

De "Linnaeus was hier" plekken betreffen 33 zorgvuldig uitgekozen locaties, verdeeld over heel Zweden, die allen gemarkeerd worden door herkenbare `Linnaeus was hier' borden. Ze zijn uitgekozen met hulp van coördinaten en routebeschrijvingen. Dat maakt dat de bezoekers op exact dezelfde plaats zullen staan als Linnaeus voorheen deed. Belt men het nummer op de borden dan krijgt de bezoeker de Zweedse toneelspeler Björn Granath te horen, die Linnaeus' eigen beschrijving van de plek voorleest.

De inhoud wordt toegankelijk gemaakt via de webside www.linnewashere.se en een boekje, in het Zweeds en het Engels, dat door de deelnemende musea, tuinen en VVV's verspreid wordt. Als de bezoeker alle teksten van de diverse plekken wil horen kan gebeld worden naar: 0046 (0)76 - 275 11 + het nummer van het bord nummer 01 - 33. Meer infformatie over de `Linnaeus was hier' plekken in Nederland is verkrijgbaar via www.linnaeus2007.nl

Noot aan de redactie: (