Gemeente Sluis

informatieborden gepresenteerd

PERSBERICHT - 14 mei 2007

Uniforme welkomst- en informatieborden gepresenteerd

Al jarenlang maken toeristen die door België en Frankrijk reizen kennis met de unieke kenmerken van de streken die ze doorkruisen via de bruine informatieborden met pictogrammen langs de (snel)wegen. Bezoekers van West Zeeuws-Vlaanderen worden voortaan op de zelfde manier geïnformeerd over de identiteit van de kernen die ze aandoen (of passeren). Bij de vijftien kernen in de gemeente Sluis staan nieuwe bruine welkomst- en informatieborden met pictogrammen van de bijzondere beziens- en wetenswaardigheden. Onderaan kan een informatiebord worden ingeschoven zodat een interactief, toeristisch-recreatief informatiesysteem ontstaat.

Op dinsdag 15 mei a.s. vervangen wethouder L. Wille (portefeuillehouder Toerisme en Recreatie) en de heer J. Pielaat (Stadsraad Aardenburg) en mevrouw I. Landé symbolisch het oude welkomstbord bij Aardenburg door een nieuw bruin bord. Dit gebeurt op ludieke wijze waarbij de eigenheid van Aardenburg samenkomt met de bijzondere ligging van West Zeeuws-Vlaanderen in Europa. Wij nodigen u van harte uit aanwezig te zijn bij de onthulling

op dinsdag 15 mei 2007
om 13.00 uur
in restaurant De Munck, Beekmanstraat 1 te Aardenburg.

Eenheid in verscheidenheid
In de Recreatievisie West Zeeuwsch Vlaanderen, waarin de kaders worden gesteld voor het toeristisch-recreatief beleid, is het versterken van de identiteit van de stads- en dorpskernen één van de uitgangspunten. Ieder dorp en elk stadje heeft haar eigen unieke karakter dat is gevormd door de mensen, de natuur en de geschiedenis. Door de authentieke kenmerken, beter in de verf te zetten wordt de eigenheid van West Zeeuws-Vlaanderen ten opzichte van andere regios versterkt. De vijftien kernen van de gemeente Sluis vormen een eenheid in verscheidenheid die bijdraagt aan attractiviteit van het toeristisch-recreatief product.

De thematisering van de West Zeeuws-Vlaamse kernen is de afgelopen jaren door diverse projecten steeds beter zichtbaar geworden. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende valorisatieprojecten en de herinrichting van de strandovergangen waarbij de identiteit van de inlandse kernen wordt doorgetrokken langs de ontsluitingswegen tot aan de vloedlijn.

Voorschot op landelijk beleid
Door verschillende ondernemersverenigingen en stads- en dorpsraden werd de afgelopen tijd een beroep gedaan op de gemeente Sluis om met behulp van betere welkomst- en informatieborden een bijdrage te leveren aan de versterking van de economische structuur. Met de uniforme aanpak wordt de West Zeeuws-Vlaamse eenheid in verscheidenheid benadrukt. De opzet sluit aan bij het streven van de gemeente om wildgroei van borden langs de weg te voorkomen (zoals ook in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is verwoord). De gemeente Sluis loopt met deze aanpak vooruit op de wens van de rijksoverheid. Minister C. Eurlings (Verkeer en Waterstaat) zei onlangs tijdens een bijeenkomst van de toerisme- en recreatiebranche: We willen landelijk een soortgelijk systeem gaan invoeren als in Frankrijk, met van de mooie borden waar de sfeer vanaf spat. Het West Zeeuws-Vlaamse systeem sluit aan bij het uniforme blauw-witte bewegwijzeringsysteem dat in 1996 is geïntroduceerd op initiatief van het toenmalige Toeristisch Bureau Zeeuws-Vlaanderen (tegenwoordig VVV Zeeuws-Vlaanderen) in samenwerking met de ANWB, ondernemers en wegbeheerders en dat in heel Zeeland navolging heeft gekregen. Totstandkoming
De gemeente Sluis is blij en trots dat alle vijftien kernen hebben deelgenomen aan dit project. De stads- en dorpsraden en de ondernemersverenigingen waren nauw betrokken bij de ontwikkeling van de borden. Zij dachten mee over de pictogrammen en zijn verantwoordelijk voor de inschuifborden.

De realisatie van de bruine welkomst- en informatieborden is mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van het Europese subsidieprogramma LEADER+ en het Rabobank Stimuleringsfonds.