Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl
E-coli bacterie
15 mei 2007
E-coli bacterie aangetroffen in PWN waterdistributiecentrum in Hoofddorp
Van PWN Hoofddorp hebben we het volgende bericht ontvangen.
"Onderzoek heeft vandaag uitgewezen dat de E-coli bacterie is
aangetroffen in het drinkwater van distributiestation Hoofddorp. Er is
uit voorzorg per direct een kookadvies afgegeven. Dit geldt voor de
gemeenten Aalsmeer, Bennebroek, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer,
Haarlemmerliede, Spaarnwoude, Uithoorn en Zandvoort.
E-coli is een aanwijzing dat het drinkwater mogelijk is besmet met
stoffen die gevolgen kunnen hebben voor maag en darmen, zoals buikpijn
en diarree. PWN adviseert u het water voor consumptie eerst 2 minuten
te koken. Voor douchen, wassen etc. kunt u het water gewoon gebruiken.
Op dit moment vindt een groot monsteronderzoek plaats om te
achterhalen waar de bacterie vandaan komt. Nadere onderzoeksresultaten
zullen in de loop van woensdag 16 mei bekend worden gemaakt. Over de
oorzaak is momenteel niets bekend.
Voor de meest gestelde vragen en extra informatie kunt u terecht op
internet www.pwn.nl.
Via de website en regionale media houden wij u op de hoogte van de
laatste stand van zaken.
De coördinatie en de communicatie zijn overgedragen aan de Regionale
Crisis Coördinatie Centra Zuid-Kennemerland en Amstelland
(burgemeesters, brandweer en politie)".
Er is een crisiscentrum ingericht door de regio Kennemerland: tel.
023-5413223.
Verdere info wordt gegegen via RTV Noord-Holland, bovengenoemde PWN
website.en teletekst pagina 115.
Hieronder leest u een door PWN verspreid lijstje met vragen en
antwoorden over bacteriële besmetting.
Kookadvies
Vragen van klanten en onze antwoorden
Wanneer geven jullie een kookadvies?
Als laboratoriumproeven uitwijzen dat er mogelijk bepaalde schadelijke
bacteriën in het water kunnen zitten.
Hoe ontvangen wij dat bericht?
Zodra er een melding komt dat er een risico is worden de klanten via
radio en tv op de hoogte gebracht.
Hoeveel tijd zit er tussen de mogelijke besmetting en het kookadvies?
Met andere woorden hoeveel risico loop ik?
Gaat het om een kookadvies na onderzoek door het laboratorium dan is
dat ongeveer 1 tot 2 dagen.
Als u water drinkt waarin schadelijke bacteriën echt zitten loopt u de
kans op maag en darmklachten (buikpijn, diarree). Deze klachten zijn
erg vervelend, ook voor 1 dag, maar zorgen niet voor blijvende
gevolgen.
Als er zo weinig risico is, waarom zou ik het water dan koken?
Op het moment dat wij niet kunnen garanderen dat het water van
onberispelijke kwaliteit is, adviseren wij u het water te koken.
Uiteindelijk is de keus aan u. Ons advies is er op gebaseerd u een zo
minimaal mogelijk (liefst helemaal niet) risico te laten lopen. Wij
raden u aan, gezien de geringe inspanning van het koken, het advies op
te volgen.
Maar ik heb een eigen bedrijf. Mijn klanten drinken mijn water ook.
Dat kunt u toch niet meer spreken van een geringe inspanning?
Nee, in uw geval kost het u meer tijd en energie. Maar omdat u daarmee
ook nog verantwoordelijk bent voor het welzijn van anderen, raden wij
u toch aan om die enkele keer dat u een kookadvies krijgt dit toch op
te volgen.
Hoe lang duurt de periode van zo'n kookadvies?
Op dit moment kunnen wij hier nog niets over zeggen.
^