Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

E-coli bacterie

15 mei 2007
E-coli bacterie aangetroffen in PWN waterdistributiecentrum in Hoofddorp

Van PWN Hoofddorp hebben we het volgende bericht ontvangen.

"Onderzoek heeft vandaag uitgewezen dat de E-coli bacterie is aangetroffen in het drinkwater van distributiestation Hoofddorp. Er is uit voorzorg per direct een kookadvies afgegeven. Dit geldt voor de gemeenten Aalsmeer, Bennebroek, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Haarlemmerliede, Spaarnwoude, Uithoorn en Zandvoort.

E-coli is een aanwijzing dat het drinkwater mogelijk is besmet met stoffen die gevolgen kunnen hebben voor maag en darmen, zoals buikpijn en diarree. PWN adviseert u het water voor consumptie eerst 2 minuten te koken. Voor douchen, wassen etc. kunt u het water gewoon gebruiken.

Op dit moment vindt een groot monsteronderzoek plaats om te achterhalen waar de bacterie vandaan komt. Nadere onderzoeksresultaten zullen in de loop van woensdag 16 mei bekend worden gemaakt. Over de oorzaak is momenteel niets bekend.

Voor de meest gestelde vragen en extra informatie kunt u terecht op internet www.pwn.nl.
Via de website en regionale media houden wij u op de hoogte van de laatste stand van zaken.

De coördinatie en de communicatie zijn overgedragen aan de Regionale Crisis Coördinatie Centra Zuid-Kennemerland en Amstelland (burgemeesters, brandweer en politie)".

Er is een crisiscentrum ingericht door de regio Kennemerland: tel. 023-5413223.

Verdere info wordt gegegen via RTV Noord-Holland, bovengenoemde PWN website.en teletekst pagina 115.

Hieronder leest u een door PWN verspreid lijstje met vragen en antwoorden over bacteriële besmetting.

Kookadvies

Vragen van klanten en onze antwoorden

Wanneer geven jullie een kookadvies?

Als laboratoriumproeven uitwijzen dat er mogelijk bepaalde schadelijke bacteriën in het water kunnen zitten.

Hoe ontvangen wij dat bericht?

Zodra er een melding komt dat er een risico is worden de klanten via radio en tv op de hoogte gebracht.

Hoeveel tijd zit er tussen de mogelijke besmetting en het kookadvies? Met andere woorden hoeveel risico loop ik?

Gaat het om een kookadvies na onderzoek door het laboratorium dan is dat ongeveer 1 tot 2 dagen.

Als u water drinkt waarin schadelijke bacteriën echt zitten loopt u de kans op maag en darmklachten (buikpijn, diarree). Deze klachten zijn erg vervelend, ook voor 1 dag, maar zorgen niet voor blijvende gevolgen.

Als er zo weinig risico is, waarom zou ik het water dan koken?

Op het moment dat wij niet kunnen garanderen dat het water van onberispelijke kwaliteit is, adviseren wij u het water te koken. Uiteindelijk is de keus aan u. Ons advies is er op gebaseerd u een zo minimaal mogelijk (liefst helemaal niet) risico te laten lopen. Wij raden u aan, gezien de geringe inspanning van het koken, het advies op te volgen.

Maar ik heb een eigen bedrijf. Mijn klanten drinken mijn water ook. Dat kunt u toch niet meer spreken van een geringe inspanning?

Nee, in uw geval kost het u meer tijd en energie. Maar omdat u daarmee ook nog verantwoordelijk bent voor het welzijn van anderen, raden wij u toch aan om die enkele keer dat u een kookadvies krijgt dit toch op te volgen.

Hoe lang duurt de periode van zo'n kookadvies?

Op dit moment kunnen wij hier nog niets over zeggen. ^