NEN


Ontruimingsplan voor gezondheidszorggebouwen

dinsdag 15 mei 2007, 10:00

Het zesde deel in de serie ontruimingsplannen wordt binnenkort gepubliceerd: NTA 8112-6 voor gezondheidszorggebouwen. Hier speelt een aantal specifieke problemen, zoals de beperkte bezetting in de avond-, weekend- en nachtdiensten en de hulpbehoevendheid van de patiënten. De ontruiming is in eerste plaats horizontaal ingericht, om tijd te winnen; een brandcompartiment houdt de brand en de rook tegen.

Het ontwerp is voorgelegd aan een aantal arbeidsdeskundigen in een begeleidingsgroep, zodat het goed aansluit op zowel de gemeentelijke bouwverordeningen als de arboregelgeving. Wel heeft de brandweer bij de beoordeling het laatste woord, want ze certificeert op basis van de leidraden. Daarnaast richt de brandweer zich op een nationaal draagvlak bij de brandweer in heel Nederland.

Arbodeskundigen kijken naar alle risico's, maar certificeren niet. Als de brandweer een gebouw heeft beoordeeld, is dat stuk van het onderzoek naar de 'werkplek' afgerond. Arbodeskundigen kunnen dus uitgaan van de bevindingen van de brandweer en als ze het er niet mee eens zijn, kunnen ze aanvullende maatregelen nemen, zolang de vastgelegde ontruimingssystematiek intact blijft.

NTA 8112-6 gaat over gezondheidszorggebouwen. Deze gebouwen kennen een aantal specifieke problemen:

* Afstemming van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Vooral in een ziekenhuis is de hiërarchie medisch gericht en als daarvan wordt afgeweken, moeten de afspraken in ieder geval duidelijk op papier staan.

* Beperkte bezetting in de nacht- en weekenddienst. Voor reguliere werkzaamheden is een beperktere bezetting te verantwoorden, maar bij een calamiteit zijn vaak meer mensen nodig om de ontruiming goed te laten verlopen.

* Patiënten zijn hulpbehoevend en minder zelfstandig om zich in veiligheid te kunnen brengen. Bij een brand mag de lift niet worden gebruikt; dat kan problemen opleveren.
* De ontruiming is in de eerste plaats horizontaal ingericht, om tijd te winnen. Een brandcompartiment houdt de brand en de rook tegen. Na de onmiddellijke ontruiming van het compartiment waar de brand is ontstaan, kan dit worden afgesloten. Daarmee is er meer tijd voor de ontruiming van de andere delen in het gebouw.
* Doorgaans wordt iedereen naar een verzamelplaats gebracht. Voor mensen die niet zelfredzaam zijn, zoals patiënten, en die voor hun gezondheid afhankelijk zijn van medische apparatuur, kan dat lastig zijn.

NEN 4000
Zowel brandweer als arbeidsdeskundigen zijn vertegenwoordigd in de normcommissie voor bedrijfshulpverlening, die inmiddels NEN 4000 Bedrijfshulpverlening gepubliceerd heeft. Deze norm is tot stand gekomen op basis van consensus: zo bouwt de bedrijfshulpverlening (BHV) voort op de ontruimingssystematiek.

Bestellen

U kunt de norm hier bestellen.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NTA 8112-6:2007 nl (Norm) NTA 8112-1:2002 nl (Norm) NTA 8112-2:2002 nl (Norm) NTA 8112-3:2003 nl (Norm) NTA 8112-4:2004 nl (Norm) NTA 8112-5:2005 nl (Norm) NEN 4000:2006 nl (Norm) NEN MediscopeMail (Publicatie) NEN ArboMail (Publicatie)