Wageningen Universiteit

"het structureren van geconcentreerde eiwitoplossingen door vervorming" Mw.ir. J.M. Manski : "Het structureren van geconcentreerde eiwitoplossingen door vervorming"

16 mei 2007 13:30

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr. R.M. Boom (Levensmiddelenproceskunde)
Co-Promotor: Dr. A.J. van der Goot

Nieuwe technologie voor de productie van eiwitrijke vezelstructuren

Gezondheid en duurzaamheid zijn belangrijke drijfveren om nieuwe levensmiddelen met een hoog gehalte aan eiwitten te ontwikkelen. Een belangrijke uitdaging hierbij is om aantrekkelijke en stabiele texturen te creëren die voornamelijk bepaald worden door de aanwezige structuur. In dit onderzoek zijn nieuwe manieren voor het vervaardigen van structuren geëxploreerd met de nadruk op het toepassen van vervorming op oplossingen met een hoog gehalte aan eiwitten (meer dan 10%) om zo eiwitrijke producten te maken. Tegelijkertijd is beoogd inzicht te verkrijgen in de mechanismen die van belang zijn tijdens de structuurvorming van geconcentreerde eiwitoplossingen.

Geconcentreerde oplossingen van natrium-caseïnaat en calcium-caseïnaat, beide afkomstig van melk, zijn gemengd in een conventionele menger en vervormd in een special ontworpen afschuifreactor, de zogenaamde shear cell. Het mengen van geconcentreerde (natrium- of calcium-) caseïnaatoplossingen leidde tot homogene structuren, waarvan de eigenschappen in grote mate werden bepaald door de toegevoegde disperse fase, in dit geval palmvet. Het tegelijkertijd afschuiven en fixeren (door het enzym transglutaminase) van geconcentreerde calcium-caseïnaatoplossingen resulteerde in heel andere structuren; sterk vezelige structuren werden geproduceerd, die mogelijk kunnen dienen als basis voor vleesvervangers. In tegenstelling tot calcium-caseïnaat leidde het nieuwe structureringsproces in het geval van geconcentreerde natrium-caseïnaatoplossingen tot homogene structuren. Het blijkt dat de intrinsieke eigenschappen van eiwitoplossingen belangrijk zijn voor de productie van vezelstructuren door middel van afschuiving. Gebaseerd op de verschillen die gevonden zijn voor de structuurvorming van de twee types caseïnaten kunnen parameters afgeleid worden die gebruikt kunnen worden om de vorming van vezelproducten te optimaliseren en te beheersen.

Concluderend, de ontwikkeling van apparatuur die er op gericht is om ingrediënten te structureren is enerzijds veelbelovend voor de ontwikkeling van nieuwe producten en anderzijds veelbelovend om tot een wetenschappelijke basis te komen voor het fenomeen structuurvorming.

Titel proefschrift: "Flow-induced structuring of dense protein dispersions"




Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie