Wageningen Universiteit

uitdenbogerd : "energie en huishoudens: stroomlijnen van de huishoudvoering helpt besparen" Mw.ir. D.E. Uitdenbogerd : "Energie en Huishoudens: stroomlijnen van de huishoudvoering helpt besparen"

16 mei 2007 16:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr. M.J. Terpstra (Consumententechnologie en productgebruik)

Co-Promotor: Prof.dr. H.C. Moll (RUG) (co-promotor)

Energie en Huishoudens: stroomlijnen van de huishoudvoering helpt besparen
Huishoudens gebruiken 40 tot 60 procent van het nationale energiegebruik, wanneer de energie die gebruikt wordt bij het maken van producten en diensten meegerekend wordt. In dit onderzoek zijn 31 reductieopties onderzocht, variërend van bijvoorbeeld conservengroenten in plaats van diepvriesgroenten, synthetische lakens, wollen vloerbedekking, andere manieren van op vakantie gaan, tot ecobloemen en het langer dragen van kleding en het hebben van een droogruimte.

Het blijkt dat aspecten van de organisatie van de huishoudvoering een rol spelen in zowel energiegebruik als de bereidheid om te veranderen, bijvoorbeeld het vermogen om vaak activiteiten te combineren, en de frequentie van overleg over de dagelijkse gang van zaken. Routines, zoals het één graad lager stoken, het selectief gebruiken van de droger, dichterbij op vakantie te gaan, het kopen van cadeautjes in plaats van snijbloemen, blijken populairder te zijn dan (des)investeringen zoals bijvoorbeeld het aanschaffen van een kleinere koelkast of het wegdoen van de vriezer, zo blijkt een jaar later uit een follow-up. Op praktisch niveau spelen het hebben van een keuze, het ervaren van een probleem en de wens voor een oplossing en de wens om gedragingen zo eenvoudig mogelijk te houden een rol bij de bereidheid om te veranderen.

Kennis over reductieopties speelt bij een kleine âtopgroepâ zeker een rol om zich energievriendelijker te gaan gedragen, maar bij de âmainstreamâ minder. Daar spelen praktische factoren een rol en het beeld en de waardering dat men heeft van de energievriendelijkheid van het eigen huishoudelijk gedrag. Kennis en het bijstellen van het beeld en de waardering van de energievriendelijkheid kunnen dus zeker bijdragen aan gedragsverandering, maar in verschillende groepen. Daarnaast wordt geconcludeerd dat het stroomlijnen van huishoudelijke taken door het opdelen van taken en vaste afspraken de âenergieâ oplevert om aan energiebesparing te doen.




Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie