Gemeente Den Haag

Datum
3 mei 2007

Peking Opera treedt eenmalig op in Den Haag

Gemeente Den Haag stimuleert burgers: Show your roots!

Op uitnodiging van de Stichting Chinatown Den Haag verzorgt het beste Peking-operagezelschap een eenmalig optreden in Den Haag. Het Peking Opera Ensemble van Shanghai brengt een bewerking van Shakespeare's Hamlet. Het is de enige voorstelling die het wereldberoemde gezelschap in Nederland geeft. Het initiatief komt uit de Chinese gemeenschap in Den Haag, hiertoe uitgedaagd en aangemoedigd door Rabin Baldewsingh, wethouder Burgerschap.

Rabin Baldewsingh: "Ik draag dit project een bijzonder warm hart toe. De gemeente Den Haag daagt de verschillende bevolkingsgroepen in de stad uit om het beste van hun eigen cultuur te laten zien. En dat is hier uitstekend gelukt. De diversiteit is een drijvende kracht van onze stad. Dat wordt in en met deze voorstelling op verschillende manieren getoond'.

Peking Opera bestaat al zo'n 200 jaar. Deze opera wordt gezien als de hoogste expressie van de Chinese cultuur en is een van de meest verfijnde Oosterse cultuurvormen. De bewerking van Shakespeare's Hamlet is geheel in traditionele Chinese operastijl. Prachtige kostuums, fraai beschilderde gezichten, markante muziek, acrobatiek en verbluffende zang staan garant voor een unieke belevenis. Bij de Chinese opera zit het publiek niet muisstil op een stoel. Het wordt gewaardeerd als het publiek zijn bewondering hardop uit. De voorstelling is niet alleen voor de Haagse Chinese gemeenschap, maar voor alle burgers van de stad.

Het optreden is op woensdag 16 mei in het Lucent Danstheater in Den Haag.

Het Peking Opera Ensemble Shanghai heeft een uitstekende reputatie, getuige ook de recensies na een optreden tijdens het China Festival in het Concertgebouw in 2005:

"Peking Opera indrukwekkend spektakel", Bela Luttmer, De Telegraaf

"Het is lang geleden dat het publiek zo luidruchtig heeft zitten genieten... Er werd veel en hard gelachen, gepraat en bewonderd ge-oht en ge-aht...", Eric Voermans, Parool

"Een inleider maakte al duidelijk dat Chinese conventies anders zijn: het Concertgebouw-publiek, gedrild in hoestvrij luisteren, kreeg 'een fijn gesprek met uw buurman' toegewenst. Er werd weinig gebruik van gemaakt, want de kunsten van de Peking Opera uit Shanghai bleken adembenemend", Roland de Beer, Volkskrant

De Opera gaat om 20.00 uur van start met een beknopte inleiding door sinoloog Frank Kouwenhoven (van Stichting CHIME) en er is boventiteling aanwezig.

Woensdag 16 mei 2007, 20.00 uur - Lucent Danstheater, Den Haag Peking Opera Ensemble van Shanghai
'De Wraak van de Prins', naar Shakespeare's Hamlet Bespreekbureau Lucent Danstheater
Telefoon 070 88 00 333 - www.ldt.nl

= = = = = = = = =

NOOT VOOR DE REDACTIE/