Gemeente Coevorden

Gemeenten in Zuidoost-Drenthe gaan nauwer samenwerken voor beter milieu

De gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen gaan intensief samenwerken voor een efficiëntere milieuhandhaving in Zuidoost-Drenthe. De wethouders Meedendorp (Borger-Odoorn), Braam (Coevorden) en Holman (Emmen) zetten woensdagmiddag 16 mei rond 12:45 uur hun handtekeningen onder de samenwerkingsovereenkomst tijdens een bijeenkomst in Café 't Haantje in 't Haantje.

Doel van de samenwerking is het bevorderen van de kwaliteit van de milieuhandhaving in Zuidoost-Drenthe. De drie gemeenten gaan de samenwerking aan onder de naam BOCE en voor een periode van 5 jaar. Door operationele informatie en beleid uit te wisselen verwachten de samenwerkende gemeenten op termijn de milieuhandhaving om te vormen tot een integrale handhaving, waardoor beter geanticipeerd kan worden op ontwikkelingen.

Het samenwerkingsverband BOCE zal ook een gesprekspartner zijn voor het provinciaal handhavingsoverleg. Wethouder Holman van de gemeente Emmen is de eerste voorzitter van het samenwerkingsverband. Na verloop van tijd zal het voorzitterschap overgedragen worden aan wethouder Braam of wethouder Meedendorp . Onderwerpen die integraal aan bod komen bij dit samenwerkingsverband zijn onder andere de beleidsontwikkelingen op het gebied van de milieuhandhaving, implementatie van (gewijzigde) wet- en regelgeving en de handhavingsamenwerking.

Districtsniveau
Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben zich in januari 2006 uitgesproken voor een provinciale handhavingsdienst. Dit voorstel kreeg echter niet de steun van alle 12 bestuurlijke vertegenwoordigers van de Drentse gemeenten. Voormalig gedeputeerde Henk Weggemans heeft vervolgens gesprekken gevoerd met de vertegenwoordigers van de Drentse gemeenten. Deze gesprekken hebben ertoe geleid dat gekozen is om in te steken op een samenwerking op districtsniveau. In Zuidoost-Drenthe heeft dit geleid tot een intentieverklaring van de wethouders van de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen om samen te werken.

Op 16 mei aanstaande zal de intentieverklaring omgezet worden in een samenwerkingsovereenkomst met de duur van 5 jaar.