Gemeente Zwolle

Visie op groei Campus Windesheim gereed


Datum uitgave: 05/15/2007

Elk jaar groeit het aantal studenten op Hogeschool Windesheim. Naar verwachting telt de hogeschool in 2020 tussen vijfentwintig- en dertigduizend studenten. Deze verwachte groei vraagt om meer ruimte, onder andere voor bebouwing en parkeren. Hoe deze ontwikkelingen in het huidige terrein kunnen worden ingepast, heeft de gemeente onderzocht en beschreven in de Ontwikkelingsvisie Campusterrein. De visie is 15 mei 2007 goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders en wordt 18 juni 2007 aan de gemeenteraad voorgelegd.

De Ontwikkelingsvisie Campus is een langetermijnvisie voor de locatie Campus Windesheim, hieronder valt ook het terrein van het Greijdanus College. De visie beschrijft de mogelijkheden die de Hogeschool heeft voor haar ontwikkeling op de Campus. Belangrijke thema's daarbij zijn: ontsluiting voor het verkeer, parkeren, situering van gebouwen en aansluiting op het nabij gelegen landschap en openbaar groen. De visie heeft tot doel om Hogeschool Windesheim een kader te bieden voor haar toekomstige ontwikkelingen en tevens om duidelijkheid te geven aan belanghebbenden. Daarnaast dient de visie als toetsingskader voor toekomstige bouwplannen van Windesheim waarvoor een vrijstelling van het huidige bestemmingsplan nodig is, in afwachting van het nieuwe bestemmingsplan. In verband met concrete bouwplannen van Windesheim is het nodig de visie nu vast te stellen.

Bebouwing tegen IJsselallee aan
De visie plaatst bebouwing aan de noordzijde van de Campus (langs de IJsselallee/Ring zuid) met een nieuwe parkeervoorziening die direct bereikbaar is vanaf de IJsselallee. Hier is de mogelijkheid voor een hoog gebouw tot maximaal 60 meter zoals in de Hoogbouwvisie van de gemeente is aangegeven. Het zuidelijke deel van de Campus wordt rustig en krijgt een open zichtrelatie met de IJsselzone. In de visie kunnen nog twee zaken niet worden opgenomen. Dit zijn de aanpak van de knelpunten in de fiets- en wandelroutes waar een werkgroep zich over buigt en de verkennende studies naar de Spoorzone waarbij ook naar de Campus wordt gekeken. Het college stelt voor deze zaken te betrekken bij het opstellen van het bestemmingsplan.

Langzaam verkeer
De visie besteedt aandacht aan de knelpunten rondom de langzaam verkeersroute die loopt van het station via de Lünentunnel naar de Campus. De grote en groeiende stroom studenten die deze route gebruikt, moet in goede banen worden geleid. Momenteel is nog niet een bevredigende oplossing voorhanden. Een speciale werkgroep, bestaande uit een afvaardiging van omwonenden, het Greijdanus College en Hogeschool Windesheim, werkt aan een plan van aanpak voor de verkeerssituatie. De problematiek vraagt enerzijds om een oplossing op korte termijn, maar de werkgroep voelt zich anderzijds uitgedaagd om breder naar het vraagstuk te kijken en te komen tot een duurzame oplossing . Zo kunnen de verkenningen in het kader van de Spoorzonevisie van invloed zijn. Naar verwachting is het plan na de zomer van 2007 gereed.

Folder
De gemeente maakt momenteel een folder met een samenvatting en toelichting op de visie. De folder zal huis-aan-huis worden verspreid in de directe omgeving van de Campus. Zodra de folder beschikbaar is, wordt dit gemeld in de Wijzer.

omhoog
Bron: afdeling Communicatie
Datum van 15-05-2007 tot 14-06-2007