Gemeente Zwolle

Nieuw marktgebouw in Sri Lanka met hulp gemeente


Datum uitgave: 05/15/2007

De Sri Lankaanse gemeente Hambantota heeft sinds kort een nieuw marktgebouw. Dit marktgebouw is gebouwd met financiering van onder andere de gemeente Zwolle. De tsunami van twee jaar geleden verwoestte de toenmalige markt. Het gebouw biedt onderdak aan zo'n 50 kooplieden, die ontheemd waren geraakt door de tsunami en sinds die tijd op straat bivakkeerden. Het straatbeeld zal door het nieuwe gebouw opknappen, met positieve gevolgen voor publieke hygiëne, doorstroming en, uiteindelijk, toerisme. De gemeente Hambantota kan op termijn weer marktgelden gaan innen van de kooplieden.

Zwolle beseft dat de bijdrage aan het nieuwe marktgebouw slechts een druppel op de gloeiende plaat van de tsunami-ellende is. Toch is de gemeente blij dat met het nieuwe gebouw een steentje bij gedragen wordt aan de wederopbouw in Sri Lanka en het leven van inwoners van Hambantota duurzaam verbeterd wordt. Een plaquette in het marktgebouw herinnert aan de Zwolse bijdrage.

Twee en een half jaar geleden sloeg de tsunami verwoestend toe in grote delen van Azië. De Vereniging Nederlandse Gemeenten kwam in actie en startte het 'Gemeenten voor Sri Lanka' project. In dit project worden de Sri Lankaanse gemeenten Hambantota, Matara en Galle bij de wederopbouw ondersteund. Naast Zwolle participeerden meer dan twintig gemeenten in dat project. Het VNG project eindigt op 1 april 2008. Zwolle werkt aan dit programma mee voor een periode van drie jaar (2005-2007).

In nauw overleg met VNG International is besloten om de Zwolse bijdrage in te zetten in de Gemeente Hambantota. Hambantota is zwaar getroffen door de tsunami. Het is een gemeente met zo'n 19.000 inwoners, waarvan er 2200 zijn omgekomen. Naar schatting zijn er 200 weduwen en 300 kinderen die één of beide ouders kwijt zijn. Hambantota is een Urban Council met een klein gemeentelijk apparaat van 104 medewerkers. Hambantota werd geconfronteerd met een sterke daling in gemeentelijke inkomsten en een sterke druk op uitgaven. Door het verlies van de markt (direct aan de kade) zijn de inkomsten uit marktgelden gestopt. De gemeenschap is zwaar getroffen door het verlies van de vismarkt en daarvan afgeleide handel. Ook de inkomsten uit de zoutwinning, de belangrijkste economische activiteit in Hambantota, zijn gestagneerd, als gevolg van vervuiling van de bekkens. De bibliotheek van Hambantota is verwoest. Alle vormen van publieke dienstverlening staan zwaar onder druk. omhoog
Bron: afdeling Communicatie
Datum van 15-05-2007 tot 14-06-2007