Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 16 mei

Fryslân, 16-05-2007 * Politieberichten van dinsdag 15 mei 07.00 uur t/m woensdag 16 mei 07.00 uur.

Leeuwarden: drie brandstichters aangehouden en ingesloten
De politie heeft maandag vier verdachten aangehouden op verdenking van brandstichting op 18 april van een leegstand pand aan de Tesselschadestraat. Uit politieonderzoek is gebleken dat drie verdachten uit Leeuwarden van 16, 18 en 19 jaar betrokken zijn geweest bij deze brandstichting. Deze drie verdachten hebben bekend betrokken te zijn geweest bij de brandstichting waarbij het vuur moedwillig is aangestoken. De vierde verdachte, een 16-jarige Leeuwarder, was wel op de hoogte van de brandstichting maar is onschuldig. Hij heeft een verklaring afgelegd en is direct daarna weer vrijgelaten. De twee meerderjarigen zijn ingesloten en worden vandaag, woensdag, voorgeleid voor de rechter-commissaris. De minderjarige verdachte van 16 jaar is dinsdag na verhoor vrijgelaten. Twee van de drie verdachten waren zich ervan bewust dat er asbest in het leegstaande pand aanwezig was. De politie kwam de verdachten door getuigenverklaringen, een tip en politieonderzoek op het spoor. In overleg met de officier van justitie worden vervolgstappen genomen.

Zie tevens de politieberichten van 19 april en dinsdag 8 mei.

Goutum: diefstal reclamepop
De politie onderzoekt de diefstal van een reclameclown vanaf een terras van een restaurant aan de Bredyk. De levensgrote pop in zittende houding werd door een aantal jongeren vanaf het terras in een auto geladen, waarna ze vertrokken. Namens het restaurant deed een 30-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangifte.

Schalsum: inbraak in woning in aanbouw
De politie onderzoekt een inbraak in een woning in aanbouw aan de Rijksstraatweg. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit woning werd een HR ketel weggenomen. Namens het bouwbedrijf deed een 36-jarige inwoner van Berlikum aangifte.

Oldeberkoop: inbraak in sportkantines
De politie onderzoekt de inbraken in twee sportkantines aan de Willinge Prinsstraat. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werd een geldkistje met daarin enkele tientallen euro's weggenomen. Dezelfde nacht werd ook ingebroken in een andere sportkantine aan de Willinge Prinsstraat. Het gehele pand werd doorzocht maar zover nu bekend werd niks weggenomen. Namens beide verenigingen is aangifte gedaan.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van diefstal kabelhaspels De politie zoekt getuigen van de diefstal van drie kabelhaspels met daarop ruim 1500 meter alumiumkabel. De haspels, voorzien van een gele sticker met daarop een E, werden in de nacht van maandag op dinsdag weggenomen vanaf een afgesloten terrein aan de Groningerstraatweg. Het is nog onduidelijk hoe men op het terrein is gekomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 45-jarige inwoner van Burgum aangifte. Getuigen van deze diefstal worden opgeroepen op zich te melden bij de politie via 0900 - 8844.

Drachten: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Dwarswyk. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit het werd een kassalade met daarin een geldbedrag van enkele tientallen euro's weggenomen. Namens het winkelbedrijf deed een 57-jarige inwoner van Drachten aangifte.

Terwispel A7/ Drachten: transport- en milieucontrole
De politie heeft dinsdag een transport- en milieucontrole gehouden. Dinsdagmorgen werd van 07.30 uur tot 12.00 uur gecontroleerd op de A7 nabij Terwispel en dinsdagmiddag van 13.00 uur tot 15.00 uur op het industrieterrein aan de Lier. Tijdens de controle werden 72 vrachtauto's gecontroleerd, waarbij vooral werd gelet op het vervoer van grond, gevaarlijke stoffen en lading. De agenten maakten 27 keer proces-verbaal op, waaronder elf keer voor een te zware, te hoge en/of of te lange lading, zeven keer voor het niet kunnen tonen van een Eurovignet, twee keer voor het niet in bezit hebben van het juiste rijbewijs, twee keer voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs, één keer voor bumperkleven, één keer voor niet handsfree bellen, één keer voor een snelheidsovertreding, één keer voor het overtreden van de arbeidstijdenwet, één keer voor een ongeldig kenteken en één keer voor het niet voorhanden hebben van een VIHB vergunning (registratie van Vervoerders, Inzamelaars, Handelaars en Bemiddelaars van afvalstoffen) en begeleidingsbrief.

Bolsward: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Snekerstraat een aanrijding afgehandeld, waarbij een 86-jarige fietsster uit Bolsward gewond raakte. Een 42-jarige automobiliste Sneek haalde de fietser in maar nam daarvoor te weinig ruimte. Het slachtoffer werd geraakt door de buitenspiegel en kwam daardoor ten val. De fietsster werd met hoofd- en schouderletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Noordoost Fryslân: verkeerscontroles
De politie heeft dinsdag op diverse plaatsen in de gemeenten Achtkarspelen, Kollumerland, Dantumadeel en Dongeradeel ongeveer 300 voertuigen gecontroleerd, waarbij in totaal 93 processen-verbaal uitgeschreven zijn voor verkeerszaken. Voor het niet dragen van de autogordel: 51 x, hulpkoppeling aanhangwagen: 5 x, losbreekreminrichting aanhangwagen: 1x, verlichting aanhanwagen: 2 x, verkeerde kentekenplaat aanhangwagen: 2 x, niet kunnen tonen van het rijbewijs: 14 x, niet in bezit van een rijbewijs: 1x, verlopen rijbewijs: 1x, geen geldige APK: 5 x, geen bromfietscertificaat: 2 x, niet dragen van een helm: 1x, geen verzekering bromfiets: 1 x, gladde banden: 3 x, gesloten verklaring: 1x, WAM personenauto: 2 x, nodeloos claxonneren:1x. Daarnaast zijn ongeveer 80 blaastesten afgenomen, niemand had gedronken. Een automobilist negeerde een stopteken van de politie. Deze bestuurder is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Na een proces-verbaal mocht de bestuurder het bureau verlaten.

Heerenveen: politie houdt twee winkeldieven aan
De politie heeft dinsdagmiddag op de Dracht twee vrouwen van 28 en 33 jaar oud uit Almere aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Een ooggetuige zag dat drie vrouwen een buggy uit een winkel hadden gestolen. De politie werd gewaarschuwd en dankzij een goed signalement konden na een zoekslag twee van de drie verdachten worden aangehouden. De twee vrouwen uit Almere werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mochten ze het bureau verlaten. De buggy is teruggegaan naar de winkel. De derde verdachte, een 26-jarige vrouw uit Drachten, wordt uitgenodigd om binnenkort op het politiebureau te verschijnen.

Lauwersmeergebied: controles op het water
De politie heeft dinsdag in het Lauwersmeergebied, in samenwerking met het KLPD, op het water gecontroleerd. Daar is één keer proces-verbaal opgemaakt voor het bezit van drie hengels, één keer voor een boot zonder registratie en één keer voor geen vaarbewijs. Verder zijn er 12 fuiken inbeslaggenomen die in het water stonden zonder vergunning. Tot slot is de vispas van 25 vissers gecontroleerd die op correcte wijze hun hobby uitoefenden.

Niawier/Dokkum/De Valom: drie hennepkwekerijen opgerold
De politie heeft dinsdag in de gemeenten Dantumadeel en Dongeradeel op zeven adressen gecontroleerd op de mogelijke aanwezigheid van hennepkwekerijen. In een woning aan de Bornensisstrjitte in Niawier trof de politie 20 hennepplanten aan. In een woning aan De Rinewal in De Valom 185 planten en in een woning aan de Titus Brandsmastraat in Dokkum 217 planten. In samenwerking met Omrin en Nuon zijn de hennepkwekerijen opgerold en vernietigd.

Heeg: fietser ernstig gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Osingahuzen een aanrijding afgehandeld, waarbij een 13-jarige fietser uit Heeg ernstig gewond raakte. De jongen stak de weg over en zag daarbij vermoedelijk k een vrachtauto, bestuurd door een 43-jarige inwoner van Heeg, over het hoofd. De chauffeur probeerde de aanrijding nog te voorkomen door uit te wijken maar dat lukte niet. De fietser werd geraakt, waarna hij onder aanhanger terechtkwam. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel en het personeel van de traumahelikopter gestabiliseerd, waarna hij met ernstig beenletsel per helikopter werd overgebracht naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalanalyse van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in.

Wolvega: politie zoekt getuigen van brandstichting vogelkijkhut De politie zoekt getuigen van de brandstichting van een vogelkijkhut aan het Vlinderpad. De brandweer kreeg dinsdagmiddag omstreeks 14.00 uur een melding dat de vogelkijkhut in brand stond. Ondanks dat de brandweer snel ter plaatse was, kon deze niet voorkomen dat de hut volledig uitbrandde. Uit onderzoek van de politie blijkt dat de hut in brand is gestoken. De politie komt graag in contact met getuigen van deze brandstichting. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 - 8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000.

Leeuwarden: verkeerscontrole
De politie heeft dinsdag van 14.15 uur tot 21.30 uur op het Fryslânplein en op de Westerplantage een verkeerscontrole gehouden. Tijdens de controle werd 35 keer een bekeuring uitgeschreven. Hiervan waren er veertien voor het niet dragen van een autogordel, acht voor het niet kunnen tonen van een kenteken-, identiteits- en/of rijbewijs en twee voor het niet handsfree bellen. De overige bekeuringen waren onder andere voor een verlopen APK, het vervoeren van personen in een gesloten laadbak en gladde banden.

Drachten: inbreker op heterdaad aangehouden
De politie heeft dinsdagavond in een woning aan de Oosterstraat een 22-jarige inwoner van Rotterdam op heterdaad aangehouden na inbraak in een gebouw van een kerk. Enkele aanwezigen hoorden gestommel en gingen op onderzoek uit. Op de bovenverdieping kwamen ze oog in oog te staan met een inbreker. Tussen de aanwezigen en de inbreker ontstond een worsteling. De politie was inmiddels via 1-1-2 gewaarschuwd en kon de Rotterdammer aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs en rijden onder invloed
De politie heeft dinsdagavond op de Archipelweg een 31-jarige automobilist uit de gemeente Ferwerderadiel aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs. De bestuurder had een kleine aanrijding veroorzaakt. Tijdens de controle bleek de man onder invloed van alcohol te verkeren. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 835 ug/l, goed voor een proces-verbaal en een rijverbod van tien uur. Na onderzoek bleek dat het rijbewijs van de man in 2005 ongeldig was verklaard en dat hij dus geen voertuig meer mocht besturen. Ook hiervoor kreeg de bestuurder een proces-verbaal.

Drachten: brand in oplegger
De politie heeft woensdagochtend vroeg op de Eems de brandweer van Drachten geassisteerd bij een brand in een oplegger van een vrachtauto. Door nog onbekende oorzaak ontstond er aan de achterzijde van de oplegger brand. De brandweer was snel ter plaatse en bluste het vuur. De oplegger liep door de brand veel schade op.