Gemeente Helmond


Het Burgerjaarverslag 2006 is uit

Gratis te verkrijgen in de Stadswinkel en ook te downloaden

Het nieuwe Burgerjaarverslag over 2006 is uit. Dit is een verantwoording van de burgemeester aan de gemeenteraad over de kwaliteit van de inbreng van burgers bij besluitvorming (participatie) en over gemeentelijke dienstverlening. Daarnaast gaat het over klachten en bezwaarschriften gericht aan de gemeente en over burgemeesterstaken. Ook bevat het verslag aanbevelingen voor 2007.

Centraal thema in dit verslag vormt de betrokkenheid van bewoners bij hun wijk en buurt. Vrijwilligers, actief in wijk- en buurtbeheer, leverden fotos en toelichtingen over activiteiten in hun wijk in 2006. Deze zijn verspreid over het verslag opgenomen.

Uit het verslag over participatie blijkt verder dat veel burgers hun stem uitbrachten bij de gemeenteraadsverkiezingen en dat steeds meer mensen raads- en raadscommissievergaderingen bijwonen, als publiek of om hun mening te geven. Ook was er veel samenwerking met de gemeente op het punt van het maken en uitvoeren van plannen.

Dienstverlening

Op het vlak van dienstverlening waren de opening van het Werkplein Regio Helmond en de start van de website Werkplein Regio Helmond belangrijke verbeteringen voor werkzoekenden en werkgevers. Nieuwe onderdelen van dienstverlening via de website waren onder meer het digitale bedrijvenloket en alle gemeentelijk regelgeving op de site. Er komen steeds meer mogelijkheden van digitaal aanvragen van gemeentelijke producten zoals vergunningen. Voor het eerst rapporteert de gemeente over de uitvoering van de nieuwe servicenormen.

Uit het verslag over de gemeentelijke klachtbehandeling blijkt dat de behandeltijd van klachten steeds korter wordt en dat het aantal bezwaarschriften licht gedaald is.

De opening van het Veiligheidshuis eind 2006 tot slot was een belangrijke stap in het proces van nog betere samenwerking van instanties op het gebied van veiligheid en zorg in de regio Helmond.

Gratis te verkrijgen

Evenals vorig jaar verspreiden wij het Burgerjaarverslag ook in samenvatting huis-aan-huis als onderdeel van de nieuwe Stadsgids. Iedereen kan die later dit jaar in de bus verwachten. De gids is dan ook in de Stadswinkel te verkrijgen en op diverse punten in de stad.

Het Burgerjaarverslag 2006 is gratis te verkrijgen bij de Stadswinkel, Joseph van Thielplein 1, vanaf dinsdag 22 mei. Ook kan ieder het verslag downloaden. Het verslag is ook naar wijkhuizen, bibliotheken en gemeentelijke informatiecentra verstuurd.