Gemeente Duiven


Expositie De rivier-het rivierenlandschap

---

afbeelding logo Pannerdensch Kanaal Dit jaar is het 300 jaar geleden dat het water van de Waal in de buurt van Pannerden een zomerkade overliep. Deze zomerkade was aangelegd om de uiterwaardvergraving voor een nieuwe bovenmond van de Rijn te beschermen. Vervolgens stroomde het water over en door de al gedeeltelijk afgegraven Waaldijk erachter. Daarmee was de nieuwe Rijnmonding en het Pannerdensch Kanaal een feit.

Expositie De rivier-het rivierenlandschap
In 2007 wordt er op verschillende momenten en locaties stilgestaan bij het 300 jarig bestaan van het Pannerdensch Kanaal. In het gemeentehuis van Duiven is de viering van start gegaan met de kunstexpositie "Het Rivierenlandschap" die nog tot eind mei te bezichtigen is. De expositie is verzorgd door Galerie Stills uit Nijmegen. Als galerie voor moderne kunst toont deze galerie geen schilder- of beeldhouwwerken die de werkelijkheid realistisch in beeld brengen. Het Pannerdensch kanaal, laat staan eentje dat herkenbaar 300 jaar oud is, zult u dus ook in deze expositie niet aantreffen. Wat u wel kunt zien is dat de drie kunstenaars hun persoonlijke ervaring met de rivier of het rivierlandschap in een beeld of vorm proberen te vatten. Frank Dekkers, Ronald Tolman en Harrie Gerritz. Alle drie wonen en werken ze in de buurt van de rivier:

afbeelding tekening Frank Dekkers Frank Dekkers woont in het prachtige Ameide aan de Lek, hij is geboren in Nijmegen, waardoor de Waal ook regelmatig terugkeert in zijn werk. Er zijn drie tekeningen van hem te zien, Oost-Indische inkt op papier van de rivier zoals we het allemaal herkennen bezien vanaf de dijk. Soms gaat het wel degelijk om een échte plaats in de werkelijkheid, maar Frank Dekkers heeft de werkelijkheid tot zijn essentie teruggebracht: horizontale lijnen voor de rivier en wat verticalen en diagonalen voor bomen of begroeiing. Ogenschijnlijk snel, maar zeer doeltreffend vastgelegd. Soms lijken zijn tekeningen bijna houtsnedes vanwege de scherpe belijningen.

Ronald Tolman woont en werkt in het land van Maas en Waal, maar dan aan de Waalkant. In een deel van zijn grafisch werk kunnen we die bedrijvigheid van de Waal terugvinden, zoals ingenieuze machines die een horizon maken/scheppen. Ze doen denken aan de hijskranen die je bij de nog bestaande scheepswerven aan de Waal aantreft. Voor deze tentoonstelling zijn enkele bronzen beelden geselecteerd, getiteld `Boven water' en `De vuurtoren'. Voor een project in Apeldoorn maakte Ronald Tolman een bronzen sculptuur van een boot die boven het waterniveau van de vijver opgesteld is. Een heel vervreemdende afspiegeling van de werkelijkheid, maar als je het beeld van een roeiboot in een drooggevallen uiterwaarde erbij bedenkt dan is het opeens zo gek niet meer. Een boot boven het niveau van het water, een gestrande boot.

afbeelding schilderij Harrie Gerritz Bij Harrie Gerritz speelt niet alleen de rivier een belangrijke rol, maar juist ook het rivierlandschap waarin hij opgroeide en nog steeds woont en werkt. In een paar lijnen geeft hij de essentie weer van de elementen die het landschap kenmerken: kerken, torens, huizen, omheiningen en rivieren. Als je je door het rivierlandschap beweegt, zijn dit de landmarks, de bakens. Op afstand herken je een dorp aan zijn kerk of kerken. In de horizontale belijningen zie je sloten, rivieren, hekwerken, het wolkendek. De verticalen zijn de torens, kastelen (soms) met hun poorten. Ook de vlakken spelen een belangrijke rol: de weilanden, al dan niet begroeide akkers. Harrie Gerritz speelt met die vlakken door ze soms in vogelperspectief op zijn doeken te plaatsen. Elementair kleurgebruik is voor hem echter minstens zo belangrijk als de vorm, waardoor een tot de kern teruggebracht, kleurrijk, geabstraheerd kunstwerk ontstaat. We tonen Gerritz in zijn veelzijdigheid: enkele prachtige zeefdrukken met titels als `Old river en Wild river', schilderijen en houtsculpturen. Alle werken laten een aspect van het rivierlandschap zien.

Maar kunst moet je beleven. U kunt de beschreven werken komen bekijken in de hal van gemeentehuis in Duiven, iedere werkdag van 8.30 tot 12.30 uur.