Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060714880

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de salarisverhoging van de leden van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). (Ingezonden 15 mei 2007)


1
Wat is uw oordeel over de salarisverhoging voor de leden van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen met circa 30% tot 171.000 euro? 1)


2
Deelt u de mening dat deze salarisverhoging volstrekt ongepast is en niet in lijn met de Balkenende-norm (d.w.z. het salaris van de minister-President geldt als maximumnorm)?


3
Kunt u zich voorstellen dat deze salarisverhoging niet goed is voor het imago van de RUG en dat het personeel zich plaatsvervangend schaamt voor haar eigen universiteitsbestuur?


4
Deelt u de mening dat het argument van de Raad van Toezicht dat de salarissen `al jaren ruim onder het gemiddelde niveau' lagen, tot een vicieuze cirkel leidt waarmee steeds hogere salarissen voor topbestuurders worden gerechtvaardigd? Zo ja, hoe gaat u dit mechanisme doorbreken?


5
Vindt u het opnieuw `spijtig' dat een universiteit geen rekening houdt met de Balkenende- norm? Zo ja, gaat u de Raad van Toezicht en het College van Bestuur hier op aanspreken? Zo neen, hoe verhoudt zich dit tot uw antwoord op mijn vragen over de Code goed bestuur universiteiten? 2)


6
Heeft u al overleg gevoerd met de VSNU 3) over de Code goed bestuur universiteiten? Zo ja, wat is daarvan de uitkomst?


7
Bent u bereid om een krachtig moreel appèl te doen op de Raad van Toezicht en de leden van het College van Bestuur van de RUG, opdat de salarisverhoging ongedaan wordt gemaakt?


1) http://www.rug.nl/Corporate/nieuws/kortNieuws/2007/RVT
2) Aanhangsel Handelingen nr. 986, vergaderjaar 2006-2007
3) Vereniging Samenwerkend Nederlandse Universiteiten