Gemeente Dongen


Meimaand staat bol van Dongen Uit de Kunst!

In de maand mei staan er diverse bijzondere evenementen op de agenda van Dongen Uit de Kunst! Op 11 mei wordt er een bijzonder herdenkingsmonument onthuld van kunstenares Connie Mahieu, bedoeld voor ouders/nabestaanden van doodgeboren of niet-levensvatbare babys. Op 12 mei staat de landelijk gelegen kern s Gravenmoer in het teken van Dongen Uit de Kunst! Op de agenda staan een Poëtische tuinenroute, Kinderpoëzie in de natuur en de Crescendodag van de christelijke muziekvereniging. Een dag vol muziek, terrasjes, hapjes en drankjes.

Vrijdag 11 mei, 14.00 uur: Onthulling herdenkingsmonument Begraafplaats de Kremer, Groenstraat 14a te Dongen Aan het verlies van een doodgeboren kindje of een niet-levensvatbare baby werd vroeger weinig of geen aandacht besteed. Daarom is bij de voorbereiding van de ruiming van de Sint Joseph-begraafplaats in Dongen besloten om hiervoor een herdenkingsmonument te laten maken. Een plek om te rouwen en te herdenken voor ouders en nabestaanden van alle gezindten. Die plek is gevonden op de algemene begraafplaats De Kremer aan de Groenstraat in Dongen. Kunstenares Connie Mahieu tekende voor het ontwerp en de uitvoering van het monument. Wethouder Piet Panis onthult dit monument dit monument op vrijdag 11 mei om 14.00 uur. Er worden diverse gedichten voorgedragen en er is muziek. Wie zich betrokken voelt bij dit onderwerp is van harte welkom.

Zaterdag 12 mei, 9.30 17.00 uur: bUItenland Kinderpoëzie Achter zorgboerderij Ora et Labora/natuurgebied, Hoofdstraat 71 s Gravenmoer
Achter zorgboerderij Ora et Labora ligt een natuur- en wandelgebied. In dit gebied kunnen kinderen tot twaalf jaar de hele dag op zoek naar kinderpoëzie. Om 9.30 uur geeft wethouder Joop Velthoven het startsein voor een spoorzoekwedstrijd naar kinderpoëzie, georganiseerd door natuurvereniging Ken & Geniet. De eerste groep mag vervolgens mee naar de tuin van de familie Sigtermans aan de Hoofdstraat 47 om daar uilenballen te zoeken. Leden van Ken & Geniet zorgen voor uitleg. Ook na 12 mei is dit gebied vol kinderpoëzie te bezoeken. In de theeschenkerij van Ora et Labora kan iedereen terecht voor een hapje en een drankje.

Zaterdag 12 mei, van 13.00 tot 17.00 uur: Poëtische bUItenKunst Diverse locaties in s Gravenmoer
Van 13.00 tot 17.00 uur is er een Poëtische tuinenroute. In zeven verschillende tuinen met elk hun eigen unieke sfeer vindt de bezoeker iets van kunst. Variërend van een voordracht door een dichter, gedichten hangend aan bomen, gedichten op muziek, beeldhouwwerken, zeer oude poëziealbums tot een demonstratie van s Gravenmoerse kantklossters.

De deelnemende tuinen zijn: Hoofdstraat 50 ( een gedichtenroute rond t Slotje Vreedenlust); Stevenshof 24 (hardstenen beelden in een mediterrane tuin); Lange Veertel 5 (gedichten van Paul van Dijck in een strakke tuin); Julianalaan 7 (kantklossters in een romantische tuin); Vaartweg 15 (keramische beelden in een half verwilderde tuin); Vaartweg 23 (tentoonstelling van zeer oude poëziealbums in een weilandtuin) en Vaartweg 35 (Nelleke Grönloh draagt voor in een zeer grote liefhebberstuin). De tuinen zijn herkenbaar aan de rood-geel-blauwe vlag van s Gravenmoer.

Uitvoerige routebeschrijving met plattegrond is op de dag zelf te krijgen bij zorgboerderij Ora et Labora (Hoofdstraat 71 in s Gravenmoer) en op het dorpsplein bij de Cresendo-manifestatie op die dag.

Vanwege beperkte parkeermogelijkheden kan men de route het beste per fiets afleggen. Helaas zijn sommige tuinen niet volledig rolstoeltoegankelijk. Honden zijn niet welkom in de tuinen vanwege de aanwezigheid van kippen, pauwen en ander klein vee.

Zaterdag 12 mei, vanaf 13.00 uur Binnenpoëzie
Oude raadszaal, Dorpsplein s Gravenmoer
Het kantoor van architectenbureau Wim Snoeren aan het Dorpsplein is vanaf 13.00 uur geopend. Dichter Victor van der Hoven (tevens docent aan het Cambreurcollege) draagt voor uit eigen werk.

Zaterdag 12 mei, Crescendodag
dorpsplein s Gravenmoer
Een groot muziekspektakel voor iedereen. Ter gelegenheid van het zestigjarig jubileum van de christelijke muziekvereniging Crescendo is er een groots muziekspektakel op het dorpsplein. Het feest begint om 14.00 uur (aan de Vaartweg) met een muzikale rondgang door het dorp s Middags zijn er diverse concerten op het dorpsplein. Om 14.30 uur verricht wethouder Joop Velthoven de opening. De hele middag kunt u genieten van muziek, terrasjes, hapjes en drankjes. Kijk voor meer informatie op www.crescendo-sgravenmoer.nl

Laatst gewijzigd: 3-5-2007