Politie Gelderland-Midden

Alerte getuige zet politie op juiste spoor

Publicatiedatum: 16-5-2007 10:33:44

NIJKERK - Een alerte getuige noteert op zondag 15 april het kenteken van een bestelauto, omdat deze met geopende achterklep bij een tweetal fietsen op de Stationsweg in Nijkerk staat. Ze informeert de politie, die een onderzoek begint. Inmiddels is er ook aangifte van de diefstal van twee fietsen gedaan. Omdat de alerte getuige ook de bedrijfsnaam - die op de bus staat - genoteerd heeft en een signalement van de chauffeur kan verstrekken, leidt het spoor via zijn werkgever al snel naar een 33-jarige man uit Amersfoort.

Op 14 mei komt de man naar het politiebureau met de twee fietsen. Hij geeft toe deze gestolen te hebben. Omdat hij zelf al drie keer eerder slachtoffer van fietsendiefstal geworden zou zijn, zo zegt hij. Feiten waarvan hij overigens geen aangifte gedaan zou hebben. In overleg met Justitie wordt besloten een boete van 330,- euro op te leggen. Als deze niet wordt betaald moet de Amersfoorter zich op 28 augustus aanstaande bij de rechter verantwoorden.

Fietsdiefstallen
Het aantal aangiftes van diefstal fiets in Nijkerk loopt vanaf 2003 terug. Maakten toen nog 273 mensen melding van een diefstal, in 2004 waren dat er 270; in 2005 verwerkten we 246 aangiftes; in 2006 nog 183. Dit jaar (tot en met april) is er van 60 diefstallen melding gemaakt.

Alerte getuigen
De opsporing van fietsdiefstallen kan effectief ondersteund worden door alerte getuigen. Bent u er getuige van dat in uw omgeving fietsen in een auto of busje worden geladen, noteer dan het kenteken en het signalement van de bestuurder. De politie kan dan eenvoudig onderzoeken of er sprake is van diefstal. Laat u deze gegevens ook direct bij de politie achter, zodat ze erger kan voorkomen. Belt u met 0900 - 8844. U helpt daar tientallen gedupeerden per jaar mee. Zo zijn de gestolen fietsen in dit onderzoek inmiddels onbeschadigd terug gegeven aan de rechtmatige eigenaren.

Meer cijfers en bijzonderheden over resultaten van de politie Gelderland-Midden en de verschillende gemeenten zijn te vinden in het (overigens voor het eerst digitaal uitgegeven) jaarverslag over 2006. Te vinden op het internet onder www.politie.nl -> Gelderland-Midden. Klik op de button `over dit korps' en raadpleeg het jaarverslag onder `specials'.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden
district West-Veluwe Vallei
Harry Munniksma
0318 688 221

---