De Unie


16/05/2007
De Unie over reorganisatieplannen ING Groep Nederland

âAlle sociale pijn moet worden opgelost.â

16 mei 2007 - Vandaag presenteert ING Groep niet alleen goede kwartaalcijfers, maar ook een reorganisatie die er niet om liegt. Al langere tijd deden veel geruchten de ronde over de toekomst van de Retaildivisie binnen ING in Nederland. Eindelijk worden de plannen concreet, al geeft dat nog geen zekerheid voor de medewerkers. Eén ding is zeker: De Unie heeft met ING een afspraak over werkzekerheid en daar zullen we hen aan houden.
Dat de synergie tussen ING Bank en de Postbank nu pas echt vorm begint te krijgen is op zich al opmerkelijk. De bedrijven fuseerden immers al in 1990 en altijd bleven de merken ING Bank en Postbank bestaan. De Unie was voorbereid op deze aankondiging. Een simpele analyse van de feiten heeft ons geleerd dat een dergelijke samenvoeging op termijn voor bedrijf en aandeelhouders meer oplevert. Rationaliseren is het nieuwe toverwoord, maar uiteindelijk kost het natuurlijk wel banen. Juist daarom heeft De Unie in 2005 ingezet op een generiek Sociaal Plan dat er in moet voorzien dat iedereen uiteindelijk een passende baan houdt. Binnen ING en helaas soms ook buiten ING. Maar werk voor werk blijft een keihard uitgangspunt.

In de komende weken zullen wij met ING in de slag moten om alle details op tafel te krijgen. Een helder inzicht in de te verwachten personeelsreductie is voor De Unie onontbeerlijk. In samenwerking met de diverse medezeggenschapsorganen zullen we vervolgens bezien hoe dat wij alle sociale consequenties moeten oplossen. Het feit dat er al een Sociaal plan beschikbaar is helpt ons alleen maar. De uitgangspunten zijn helder: âvan werk naar werkâ. De Unie heeft indertijd niet voor niets ingezet op een heldere en stevige positie van de werkzekerheidcommissie. Omdat zij in concrete situatie een bindend advies kan geven aan partijen vervult De Unie hierin een belangrijke rol. Verantwoordelijkheid die wij niet uit de weg zijn gegaan en nu concrete invulling moeten geven.

Reacties kunt u mailen naar: inggroep@unie.nl

Robert Schuurman
Bestuurder