Mensen in Nood/Cordaid 250.000 euro voor noodhulp Sri Lanka

16.05.2007 / 10:40 / Rubriek: Buitenland / Organisatie: Cordaid

Cordaid

Grote zorgen over verplichte terugkeer ontheemden naar Batticaloa

Mensen in Nood/Cordaid besteedt 250.000 euro aan noodhulp voor de vele ontheemden in Sri Lanka. De hulp gaat naar 9.000 families in Noord-Oost Sri Lanka die verspreid zitten over 8 opvangkampen. Zij krijgen voedsel, water en medicijnen. De situatie in de kampen is redelijk goed georganiseerd, er zijn geen ziektes uitgebroken. Inmiddels is een half miljoen mensen op de vlucht voor het geweld tussen de Tamils en de regeringstroepen. Daarmee staat Sri Lanka op de vierde plaats op de lijst van landen met grote aantallen ontheemden (IDP's).

Zeventig procent van de huizen in het district Batticaloa, een van de districten waar Mensen in Nood/Cordaid actief is, is kapotgeschoten. Ook veel huizen die met geld van de tsunami actie zijn opgebouwd zijn zwaar beschadigd. De opbouwwerkzaamheden liggen grotendeels stil en het gebied ligt bezaaid met landmijnen. Toch wil de overheid van Sri Lanka dat 70.000 mensen die nu in kampen wonen terugkeren naar Batticaloa. Mensen moeten dus terugkeren naar een gevaarlijke situatie, zonder voorzieningen. Mensen in Nood/Cordaid is hier op tegen, maar zal, waar mogelijk, deze nieuwe groep ontheemden blijven steunen.

Bisschop Thomas Savundaranayagam van Jaffna heeft een oproep gedaan voor internationale betrokkenheid bij de totstandkoming van vrede in Sri Lanka. Deze oproep wordt door het Caritas Netwerk, waar Cordaid deel van uitmaakt, ondersteund. De bisschop stelt dat gelijkwaardige behandeling en zelfbeschikking van minderheden een voorwaarde voor vrede is. Cordaid doet een oproep aan de partijen om het geweld te staken, de rechten van de burgerbevolking te respecteren en zo snel mogelijk met elkaar om tafel te gaan. Ook wil Cordaid internationale waarnemers die onderzoek doen naar de schending van mensenrechten in het gebied.

Een Nederlandse noodhulpmissie van Mensen in Nood/Cordaid vertrekt begin juni naar Sri Lanka, om de situatie van de ontheemden in kaart te brengen.