FNV opent meldpunt voor klachten overblijf

16.05.2007 / 10:58 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Fnv

Fnv

FNV opent meldpunt voor klachten overblijf

De opvang op basisscholen tijdens de lunch laat te wensen over. De FNV krijgt klachten over hoge kosten en slechte kwaliteit. De vakcentrale gaat de klachten inventariseren via een meldpunt. Dat maakte FNV-bestuurder Wilna Wind woensdagochtend bekend bij het aanbieden van een (chocolade) ei van Columbus aan staatssecretaris Sharon Dijksma.

De FNV hoort verhalen van kinderen die gepest worden, kosten die oplopen naar 800 euro per jaar en van begeleiders die hun taak niet aankunnen.

Uit een bliksemonderzoek onder FNV-leden met schoolgaande kinderen blijkt dat één op de vijf ontevreden is over de opvang tussen de middag. Dan gaat het vooral om de slechte kwaliteit (64 procent) en de opleiding van de begeleiders (69 procent). Omgerekend naar de basisschoolpopulatie van circa 1,5 miljoen zou dit betekenen dat 100.000 tot 200.000 kinderen met problemen te maken krijgen.

FNV-leden met kinderen willen liefst dat de overheid kwaliteitsnormen vastlegt voor de overblijf (84 procent). Ook moet de overheid een tegemoetkoming geven in de kosten (70 procent).

Om de problemen preciezer in kaart te brengen start de FNV een meldpunt via e-mail op kinderopvang@vc.fnv.nl.

Federatiebestuurder Wilna Wind van de FNV overhandigde op 16 mei de voorstellen van de FNV aan staatssecretaris Sharon Dijksma.

Wind: "U zit nog net binnen de eerste honderd dagen, waarin u bijdragen verzamelt vanuit de samenleving. Wij denken dat we uw werk flink vergemakkelijken met ons ei van Columbus voor de kinderopvang. Dan gaat het om een oplossing voor de problemen op scholen tijdens de lunch. Maar ook om de kinderopvang als geheel."

De FNV pleit voor een basisvoorziening voor de kinderopvang. Die moet openstaan voor alle kinderen, omgeacht of beide ouders werken. "Kinderopvang is goed voor kinderen en bevordert de integratie", aldus Wilna Wind.

Meer informatie:
FNV Voorlichting, Harrie Lindelauff: 020 5816552/ 0622790054