Waterschap Rivierenland

Grote waternavel in sloot? Meteen melden bij waterschap

De grote waternavel vormt een steeds groter probleem in de wateren van Waterschap Rivierenland. De plant mocht tot 2001 nog verkocht worden als vijverplant. Omdat de grote waternavel explosief groeit en het wateroppervlak overwoekerd, gooien veel vijverliefhebbers de plant in een nabijgelegen sloot of vijver. Gevolg hiervan is dat de plant zich snel verspreid en ervoor zorgt dat sloten en andere watergangen binnen de kortste keren dichtgroeien. Dat belemmerd bijvoorbeeld bij grote regenval de waterafvoer, omdat de plant zich dan ophoopt bij bruggen, dammen en gemalen. Hierdoor kan er wateroverlast ontstaan.

gwnsloot4mini.jpg (36 Kb)

Wat doen met de grote waternavel?

Waterschap Rivierenland doet er alles aan om de plant uit de wateren te verwijderen. U kunt ons daarbij helpen. Gooi de waterplanten die u niet meer in uw vijver wilt hebben in de grijze container. Beslist niet in de groene container en zeker niet in een nabijgelegen sloot of vijver. Ziet u de grote waternavel in een vijver of sloot bij u in de buurt, meld dat dan meteen bij Waterschap Rivierenland. Wij zullen de planten dan verwijderen.

Hoe herkent u de grote waternavel?

De grote waternavel is een oeverplant die hoogstens een meter het land opkruipt en zich min of meer onbeperkt over het water kan uitbreiden.

De bladeren bestaan uit vijf lobben, maar lijken rond met een diameter van circa 4 tot 10 cm Het blad is aan één kant diep ingesneden tot aan de bladsteel. De bladsteel is in het midden geplaatst (paraplu).

gwn.jpg (9 Kb)

De planten beginnen vanaf mei te groeien. De sterkste groei is in juli-augustus, de groei kan tot in oktober doorgaan. In mei/juni drijven de eerste bladeren op het water, de nieuwe stekjes komen in het najaar. Na een sterke ontwikkeling vanaf juli steken de bladeren zo'n 10 tot 30 cm boven het water uit.