Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV BedrijvenBond

16 mei 2007

------

CNV BedrijvenBond komt op voor ontslagbescherming: "Nederland kent nog duizenden vogelvrije werknemers"

Nederland kent nog steeds grote groepen werknemers, die zomaar ontslagen kunnen worden: rij-instructeurs, zweminstructeurs en instructeurs in dansscholen en sportscholen.

CNV-vakgroepbestuurder Dolf Polders: "Nederland kent nog duizenden vogelvrije werknemers. Als je alleen kijkt naar rijschoolmedewerkers heb je het al over bijna 5000 mensen." Deze groep onderwijzend personeel krijgt geen wettelijke bescherming. Ze zijn niet in dienst van een regulier scholingsinstituut en vallen dus ook niet onder de ontslagregels (wachtgeld) die voor het normale onderwijzend personeel gelden.

Deze groepen instructeurs vallen onder het zogenoemde Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen, daterend uit 1945. Dat geeft aan dat er voor deze groepen mensen geen ontslagvergunning nodig is.

Vorig jaar heeft de Tweede Kamer nog een motie ingediend om deze instructeurs dezelfde ontslagbescherming te bieden als andere werknemers. Aangezien er hierbij "een niet te rechtvaardigen rechtsongelijkheid is" met andere werknemers.

Deze motie is niet aangenomen door minister De Geus van Sociale Zaken, die verwijst naar een uitspraak van de Hoge Raad. Aan de andere kant verwijst de Hoge Raad in zijn uitspraak naar de Tweede Kamer. "We hebben het hier dus over een typisch geval van het kastje naar de muur", aldus Polders.

De CNV BedrijvenBond gaat onderzoeken welke juridische stappen mogelijk zijn en kijkt ondertussen of meerdere sectoren met dit onrecht te maken hebben. Verder wil de bond binnenkort een oproep doen aan minister Donner van Sociale Zaken om hier toch spoedig actie op te ondernemen.



Ingezonden persbericht