Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Minister Donner maakt constructieve bijdrage aan Participatietop onmogelijk

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

Tijdens de Participatietop zijn geen vertegenwoordigers van het zogenaamde maatschappelijk middenveld welkom om hun bijdrage te leveren. Minister Donner, die namens het kabinet deze top organiseert, laat de CG-Raad per brief weten dat alleen werkgevers, vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) worden uitgenodigd. De CG-Raad betreurt Donners besluit, omdat er ook voor de anderhalf miljoen gehandicapten en chronisch zieken in Nederland veel op het spel staat bij de naderende Participatietop.

De Participatietop gaat over arbeidsparticipatie, de (afschaffing van de) regeling voor de Teruggave van de Buitengewone Uitgaven (TBU), onderwijsparticipatie en sociale voorzieningen. Allemaal onderwerpen die het leven van mensen met een beperking direct aangaan. Daarom stuurde de CG-Raad al vroeg een verzoek aan minister Donner om mee te kunnen praten en onderhandelen. Dat verzoek ging vergezeld van een verwijzing naar de Standaardregels van de Verenigde Naties (resolutie 4 maart 1994) die stellen dat organisaties van gehandicapten en chronisch zieken door de overheid het recht gegeven moeten worden om zelf aan overlegsituaties met de overheid deel te nemen. Nederland heeft deze resolutie destijds aanvaard.

Minister Donner wil op een later moment met de CG-Raad van gedachten wisselen tijdens een werkbezoek. Maar het momentum is nu en de CG-Raad betreurt daarom de uitsluiting van het maatschappelijk middenveld bij de top en vindt dat de minister daarmee een verkeerd signaal aan de samenleving afgeeft. Met het oog op de decentralisatie van regelingen (zoals mogelijk de TBU) en voorzieningen, is het ook niet van deze tijd om wél de VNG aan tafel te vragen en níet de belangenorganisaties van de mensen voor wie al dat beleid uiteindelijk bedoeld is.

(Geplaatst: 15 mei 2007)

---