Gemeente Zoetermeer

Gemeentebestuur pakt illegale hennepkwekerijen aan

Het college van B&W wil de toegenomen illegale hennepteelt in Zoetermeer te lijf gaan. Samenwerking tussen de betrokken partijen is daarvoor onmisbaar en daarom heeft het college besloten een convenant te ondertekenen om hennepkwekerijen in de gemeente integraal aan te pakken.

Het aantal illegale hennepkwekerijen in woningen in Zoetermeer neemt toe. In 2005 kwamen 65 meldingen binnen bij de politie van vermoedelijke illegale kwekerijen. In 2006 liep dit aantal op tot 108. In de eerste 4 maanden van 2007 ontving de politie al 45 meldingen.

Illegale hennepkwekerijen leveren niet alleen (brand)gevaarlijke situaties in woonwijken op, maar ze gaan ook ten koste van de leefbaarheid, veroorzaken schade aan woningen en maken het moeilijker woningen te verhuren in de buurten waar hennepteelt plaatsvindt. Vanwege de toenemende problemen nam de gemeente het initiatief om bij betrokken partijen (woningcorporaties, particuliere verhuurders, politie, het Openbaar Ministerie en Eneco) de behoefte aan een onderlinge samenwerking te peilen. De positieve reacties hierop leidden tot de samenstelling van het convenant en het plan van aanpak.

Met het convenant en het plan van aanpak willen de betrokken partijen de negatieve effecten van illegale hennepteelt een halt toeroepen. Het initiatief hiervoor sluit goed aan op het collegeprogramma, waarin expliciete aandacht voor leefbare wijken is. Zodra alle partijen de details van de plannen hebben goedgekeurd, wordt het convenant ondertekend.