ABVAKABO FNV

Gehandicaptenzorg: voorstellen werkgevers afgewezen

Donderdag 10 mei heeft ABVAKABO FNV, samen met de andere bonden de werkgevers duidelijk gemaakt: de leden werkzaam in de gehandicaptenzorg accepteren hun voorstellen niet. Er moeten betere salarisvoorstellen komen, betere afspraken over werktijden en geen afschaffing van de seniorenregelingen.

Na het nodige overleg, uitleg, schorsen en voorzichtig weer verder zoeken naar een oplossing bleken de werkgevers uiteindelijk bereid met nieuwe voorstellen te komen. Zij vroegen wel tijd voor beraad. De onderhandelingen worden op 19 juni voortgezet. Of op die dag de verschillen zijn te overbruggen, de tijd zal het leren. Het is hoe dan ook positief dat bonden en werkgevers nog met elkaar in gesprek zijn. De opvattingen wat er afgesproken moet worden in de nieuwe cao liggen nog ver uit elkaar.

Tussentijdse raadpleging steunt onderhandelaars

Nadat op 5 april 2007 de werkgevers met voorstellen waren gekomen ontvingen de leden daarover een nieuwskrant, met een oproep om te reageren op de werkgeversvoorstellen. Velen deden dat, daarvoor bedankt. En veruit de meest reacties waren negatief over wat de werkgevers te bieden hadden, en wilden dat de onderhandelaars hun poot stijf hielden.

En dat deden zij. Het werd de werkgevers volstrekt duidelijk dat hun salarisvoorstellen onder de maat zijn. Ook moeten er andere afspraken over werktijden komen. Veel reacties gingen over seniorenregelingen. Oud en jong pleit voor het handhaven van deze regeling. Urenvermindering is voor velen een voorwaarde om in het werk verder te kunnen.

ABVAKABO FNV handhaaft daarom onverkort de inzet. Een goede inkomensverbetering en duidelijke afspraken over de verdeling tussen werktijd en privé-tijd van de werknemers.
De werkgevers hebben de tijd nodig om zich te beraden over de ontstane situatie. De VGN zegde toe op 19 juni met nieuwe voorstellen te komen. Ondertussen beraadt ABVAKABO FNV zich met de leden van de Landelijke Adviescommissie over een manier om dan tot een nieuwe cao te komen. 16-05-2007, Gehandicaptenzorg | Meer over: gehandicaptenzorg |