Provincie Limburg

Provincie zet in op Greenportkas® Gedeputeerde Staten hebben een subsidie van 222.857,- verstrekt aan

het project Telen in een Greenportkas®: interactief testen en verspreiding van een nieuw teeltconcept. Het project is gericht op het teelttechnisch onderzoek van tomatenteelt in een tuinbouwkas, de zogenaamde Greenportkas®. Reaproduce B.V. in Venlo zal het project, samen met Universiteit Wageningen (WUR) uitvoeren en demonstreren.

Om meer zicht te krijgen op het technische deel van de Greenportkas® zal Universtiteit Wageningen (WUR) in samenwerking met Raeproduce B.V. in een afdeling met een oppervlakte van ca. 9.000 m2 het nieuwe teeltconcept interactief testen en demonstreren. Via een gedegen monitoring en deskundige begeleiding van de teelt kunnen plantenfysiologen, samen met de tuinder, op interactieve wijze een nieuw teeltconcept testen. Het gewas wordt 3 jaar gevolgd. De gegevens over klimaat, teelt, ziekte- en opbrengst worden wekelijks verzameld en geanalyseerd door een onderzoeksteam van de WUR. Op de te ontwikkelen website kunnen geïnteresseerden online de grafieken en tabellen met de actuele klimaatgegevens bekijken. Een praktijknetwerk van glastuinbouwondernemers van verschillende teelten zal de opgedane kennis zo snel en breed mogelijk verspreiden in de sector.

In de kas zullen innovatieve, energiebesparende en energie-efficiënte methodes toegepast worden. De doelstellingen van het project leiden voor de gehele glastuinbouwsector tot een verbeterde economische rentabiliteit, minder aanspraak op fossiele brandstof, maatschappelijk verantwoord ondernemen en stappen in de richting van een energieneutrale c.q. energieproducerende glastuinbouw.

Gedeputeerde Herman Vrehen is blij met dit initiatief: Dit project verbindt diverse beleidsgebieden waarop de Provincie zich beweegt. Greenportkas® is een van de elf projecten uit het cluster Agro/Food en Nutrition van de Versnellingsagenda. Maar, het project past ook prima in Duurzaam in uitvoering, een van de vijf programmas van ons nieuwe coalitieakkoord. Daarnaast komt een gedeelte van de financiële bijdrage uit Platteland in uitvoering.

15-5-2007 15:23