Openbaar Ministerie

Ook rechtbank vindt gewelddadige dood Paul Epskamp bewezen

Alkmaar, 16 mei 2007

De Rechtbank heeft op dinsdag 15 mei een vonnis gewezen in de zaak tegen drie personen die worden verdacht van het ontvoeren, mishandelen en doden van Paul Epskamp. De rechtbank acht bewezen dat twee verdachten verantwoordelijk zijn voor de dood van Epskamp. De twee verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar en 3,5 jaar. Twee weken geleden had het Openbaar Ministerie 8 jaar en 5 jaar geëist. De derde verdachte is voor de belangrijkste feiten vrijgesproken. Hij kreeg twee maanden gevangenisstraf opgelegd wegens het in bezit hebben van drugs.

Paul Epskamp werd in januari 2005 om het leven gebracht. Zijn lichaam werd op 21 januari 2005 gevonden op een bouwplaats naast de A2 te Loenersloot. De 47-jarige Paul Epskamp woonde in Schagen en werd sinds 13 januari 2005 vermist.

Een speciaal rechercheteam van de politie Noord-Holland Noord heeft zich bezig gehouden met het onderzoek naar de oorzaak en de achtergronden van de dood van Paul Epskamp en het opsporen van de daders. Uit het onderzoek is gebleken dat de gewelddadige dood van Paul Epskamp te maken heeft gehad met drugshandel. Epskamp is op een volgens de rechtbank weerzinwekkende wijze gemarteld en als gevolg daarvan overleden. Op 6 juli 2005 leidde het onderzoek tot een eerste aanhouding. In januari en april 2006 werden nog twee andere verdachten aangehouden. Bij dit misdrijf waren nog verschillende andere personen betrokken. Ten aanzien van drie hoofdverdachten die zich vermoedelijk in het buitenland bevinden, loopt nog een internationaal arrestatiebevel.

Het Openbaar Ministerie is tevreden over het oordeel van de rechtbank dat twee verdachten verantwoordelijk zijn voor het plegen van deze feiten.