Gemeente Leeuwarden

VVD Leeuwarden VVD Leeuwarden

VVD: Vertrek F16's ramp voor werkgelegenheid

Bron: VVD Leeuwarden en VVD Fryslân (16-05-2007) Aan het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân en aan het College van Burgemeester en Wethouders van Leeuwarden. Geachte colleges,

In de media zijn berichten verschenen naar aanleiding van uitgelekte plannen voor een nieuwe bezuinigingsronde en/of herschikking van budgetten voor Defensie. Er wordt daarbij concreet gesproken over het mogelijk afstoten van een squadron F-16's (achttien vliegtuigen).

Luchtmachtbasis Leeuwarden is, naast Volkel, één van de twee operationele militaire vliegvelden in Nederland met F16-squadrons. Er zou bij het afstoten van een squadron F-16's dus een redelijke kans zijn dat Leeuwarden een squadron minder krijgt. Op Vliegbasis Leeuwarden staan momenteel twee F-16 squadron's gestationeerd. Recent is al besloten dat de SAR-helikopters van Vliegbasis Leeuwarden verdwijnen. Het vertrek van één van de twee squadrons zou voor Vliegbasis Leeuwarden en voor de werkgelegenheid in Leeuwarden een ramp zijn. De Vliegbasis Leeuwarden nadert volgens de VVD dan de kritische ondergrens. En het zal dan relatief eenvoudig zijn om bij verdergaande bezuinigingen of herschikking van middelen te besluiten tot sluiting van Vliegbasis Leeuwarden, en de activiteiten te concentreren op één Vliegbasis in Nederland.

De VVD-fracties zijn van mening dat de beide colleges bovenop dit soort ontwikkelingen op het gebied van de werkgelegenheid moet zitten, en al bij de eerste signalen en/of geruchten in actie moeten komen.

De fracties van de VVD Fryslân en van de VVD Leeuwarden hebben hierover de volgende vragen:


* Zijn de colleges op de hoogte van eventuele ontwikkelingen en/of signalen in relatie tot defensie en consequenties voor de Vliegbasis Leeuwarden? Zo ja, welke?
* Zijn de colleges bereid om zich op zo kort mogelijke termijn te laten informeren over de mogelijke ontwikkelingen bij defensie en eventuele consequenties voor Leeuwarden en de gemeenteraad en provinciale staten hierover (eventueel vertrouwelijk) te informeren? Zo nee, waarom niet?

* Zijn de colleges bereid om (indien nodig) op basis van die informatie op zo kort mogelijke termijn in gesprek te gaan met het kabinet en eventueel een lobby te starten (richting kabinet en/of Tweede Kamer) en de gemeenteraad/staten hierover (eventueel vertrouwelijk) te informeren? Zo nee, waarom niet?

Wij hopen dat u deze vragen op korte termijn kunt beantwoorden.

Met vriendelijke groet,
Namens de VVD-raadsfractie en VVD-statenfractie,

Aukje de Vries en Tom van Mourik.