GroenLinks

Sta pardongevallen al toe een studie te beginnen

16 mei 2007

GroenLinks wil dat asielzoekers die onder het generaal pardon zullen vallen in de gelegenheid worden gesteld om zich alvast voor het komende studiejaar in te schrijven bij hogescholen en universiteiten. Op dit moment weigert de Informatie Beheer Groep bijvoorbeeld studiefinanciering toe te kennen aan mensen die geen verblijfsvergunning hebben.

Dat is zuur voor de asielzoekers die waarschijnlijk over enkele maanden een verblijfsvergunning krijgen en al helemaal voor degenen die binnenkort dertig worden, want die verliezen definitief hun recht op studiefinanciering. Ook voor asielzoekers die eerder een tijdelijke verblijfsvergunning hebben gehad en nu in afwachting zijn van een verblijfsvergunning op grond van het generaal pardon moeten zo mogelijk praktische problemen rondom studie, werk en huisvesting worden opgelost.

Den Haag, 15 mei 2007
Naïma Azough

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Justitie en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, in vervolg op eerder gestelde vragen


1. Herinnert u zich mijn eerder gestelde vragen ? Waarom precies vindt u het niet wenselijk om nu maatregelen te nemen ten aanzien van een groep vreemdelingen waarvan het niet vaststaat of en zo ja met welke ingangsdatum hun verblijf zal worden verleend? Bent u het met mij eens dat nu al het mogelijke moet worden gedaan om ervoor te zorgen dat mensen die naar alle waarschijnlijkheid onder het generaal pardon zullen vallen zo min mogelijk barrières ondervinden om hun toekomst in Nederland vorm te geven? Zo nee, waarom niet?


2. Wat is er eigenlijk op tegen om asielzoekers die willen gaan studeren en die waarschijnlijk onder de regeling van het generaal pardon zullen vallen en dus binnen enkele maanden over een verblijfsvergunning beschikken toe te staan dat ze zich voor het komende studiejaar bij de Informatie Beheer Groep kunnen inschrijven voor een studie? Vindt u het in deze zin aanvaardbaar dat bijvoorbeeld de heer M.A. (IND nr. 0010298029, V nr. 0702051634) zich nu nog niet kan inschrijven voor een studie informatica omdat zijn status op grond van de generaal pardonregeling nog op zich laat wachten, met als gevolg dat hij een jaar studievertraging oploopt én dat hij dan als dertigjarige niet meer in aanmerking komt voor studiefinanciering? Bent u bereid om voor deze groep vreemdelingen toe te staan dat ze zich, desnoods voorlopig en onder voorwaarden, bij de IBG kunnen inschrijven voor het komende studiejaar? Zo nee, waarom niet?


3. Kunt u aangeven wat precies de gevolgen kunnen zijn voor asielzoekers die eerder een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd hebben gekregen, waarvan recent deze verblijfsvergunning is ingetrokken en waarbij verwacht mag worden dat ze alsnog een verblijfsvergunning krijgen op grond van de generaal pardonregeling? Komt het voor dat deze ex-statushouders overgeplaatst worden naar een vertrekcentrum, dat sociale voorzieningen worden gestopt en dat studies (van de kinderen) moeten worden onderbroken totdat duidelijk is dat deze asielzoekers onder het generaal pardon zullen vallen? Bent u het met mij eens dat het, met het oog op de integratie, onwenselijk is om dergelijke diepe inbreuken te maken op het leven van deze mensen? Zeker als het gaat om mensen die naar alle waarschijnlijkheid zich definitief in Nederland mogen vestigen? Zo ja, welke maatregelen gaat u op korte termijn nemen om deze ongewenste onderbrekingen te voorkomen?

Den Haag, 15 mei 2007