Gemeente Breda

Breda stelt nieuwe parkeerverordening vast

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor een gewijzigde parkeerverordening voor Breda vast te stellen. Belangrijkste veranderingen zijn dat vergunningen uitgegeven worden per huishouden, gehandicapten altijd voorrang krijgen bij vergunningverlening en huishoudens voorrang krijgen op vergunningverlening ten opzichte bedrijven. Er komen bovendien meer mogelijkheden voor het krijgen van een zwerfvergunning en een ruimere bezoekersregeling.

Aanpassingen
Op verzoek van bewonersorganisaties van de klankbordgroep Parkeren verleent de gemeente de vergunningen voor bewoners per huishouden en dus niet meer aan bewoners persoonlijk. De klankbordgroep vindt dat de verdeling van de parkeervergunningen daardoor rechtvaardiger is. Huishoudens waarvan de aanvrager in het bezit is van een geldige gehandicaptenparkeerkaart en een gehandicaptenparkeerplaats krijgen altijd voorrang, zodat deze groep verzekerd is van een parkeervergunning in de buurt. Verder is het nieuw dat de aanvragen van huishoudens voor de aanvragen van bedrijven gaan. De bezoekersregeling voor huishoudens wordt verruimd en er komen meer mogelijkheden voor het verkrijgen van een zogenaamde zwerfvergunning. Bedrijven ontvangen daardoor makkelijker een zwerfvergunning en dat is beter voor de spreiding van de parkeerdruk.

Breda verleent tot nu toe de parkeervergunningen op basis van de parkeerverordening van januari 2005. Het college vond het wenselijk om de werking van deze verordening na twee jaar te evalueren. Hiertoe heeft het college inbreng gevraagd aan de Klankbordgroep Parkeren. De uitkomsten van de evaluatie hebben geleid tot het voorstel aan de gemeenteraad om de parkeerverordening op een aantal wezenlijke punten aan te passen.

16 mei 2007