Ministerie van Financiën

Fiscale nieuwsflits 16 mei 2007

nieuwsbericht | 16-05-2007 | nr 20070516 | Directie Voorlichting
* LH: Correctieverplichting

LH: Correctieverplichting

o Dit besluit bevat een goedkeuring voor de loonheffingen om in bepaalde gevallen correctieberichten op werknemersniveau achterwege te laten. In die gevallen is doorwerking naar de zogenoemde polisadministratie niet nodig.

Vanaf 1 januari 2006 heft de Belastingdienst naast loonheffing ook premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw. Heffing vindt plaats via afdracht van de ingehouden loonheffingen waarvoor de werkgever één gecombineerde aangifte indient. Deze aangifte is een belangrijke leverancier voor de zogenoemde polisadministratie. Deze administratie is een bron van gegevens over arbeids- en uitkeringsverhoudingen voor verschillende partijen, zoals SVB, UWV en Belastingdienst. De polisadministratie moet dan ook zoveel mogelijk juiste en actuele gegevens bevatten per werknemer en per tijdvak. Daarvoor is nodig dat onjuistheden en onvolledigheden in de loonaangifte door de werkgever worden gecorrigeerd. Dit gebeurt via zogenoemde correctieberichten.

In bepaalde gevallen kunnen correcties op individueel werknemersniveau zware administratieve lasten voor de werkgever betekenen. In de praktijk blijkt daarom behoefte te bestaan aan beleid in welke gevallen correctieberichten op genoemd niveau achterwege kunnen blijven. In onderdeel 2 van dit besluit geeft de staatssecretaris aan wanneer de Belastingdienst correctieverplichtingen op werknemersniveau oplegt en onder welke omstandigheden dat niet nodig is. In verband hiermee bevat dit onderdeel een goedkeuring onder voorwaarden voor bepaalde situaties waarin werkgevers niet op werknemersniveau hoeven te corrigeren. Onderdeel 3 van het besluit bevat een goedkeuring voor bepaalde naheffingen over de jaren vóór 2006.

Dit besluit werkt terug tot en met 1 januari 2006 en zal worden geplaatst in de Staatscourant.

Besluit van 14 mei 2007, CPP2007/480M, LB 1964 28a en 31

Meer informatie


* Besluit van 14 mei 2007 nr. CPP07-480


* Laatst aangepast: 16-05-2007