Gemeente Enschede

College Enschede: gedifferentieerde tarieven voor inzameling van huishoudelijk afval

Burger kan kiezen voor goedkoop of duurder

Het beste systeem voor Enschede om de tarieven voor de inzameling van afval te differentiëren is `volume-frequentie'. Het Enschedese College van B&W onderzocht dit en stelt nu aan de gemeenteraad voor om dit systeem te kiezen en nader uit te werken. In december volgt een definitieve keuze.
Dit systeem stimuleert burgers om afval nog beter te scheiden en te voorkómen. Zo zijn ze goedkoper uit dan de buurman die veel afval aanbiedt. Ook de gemeente kan kosten besparen.

De Enschedese wethouder van milieu Jelmer van der Zee is tevreden over de voorgestelde richting. "We vinden milieu, klimaat en duurzaamheid belangrijk en dit is een manier om daar echt iets in te bereiken. Een individueel huishouden kiest zelf: hoe minder afval, hoe goedkoper en andersom".
Enschede wil de afvalstroom aanpakken door burgers meer of minder te laten betalen naarmate ze meer of minder afval aanbieden. De keuze voor gedifferentieerde tarieven, oftewel diftar, staat in het coalitieakkoord 2006-2010 van het college.
De afgelopen periode heeft het college uitgezocht welk systeem hiervoor het beste werkt. Er zijn verschillende systemen, bijvoorbeeld inzameling van huisvuil met een `dure' afvalzak, of het wegen van afval. Elk systeem heeft voor- en nadelen.
Het systeem dat er uit springt qua effectiviteit en uitvoerbaarheid is `volume-frequentie'. Volume houdt in dat inwoners kunnen kiezen of ze grote of kleine afvalcontainers nemen. Voor de kleinere containers betalen ze minder. Frequentie betekent dat ze vervolgens ook zelf bepalen hoe vaak ze de containers aan de straat zetten. Hoe vaker, hoe duurder.

Doelstellingen
Deze combinatie voldoet het beste aan de doelstellingen van de gemeente.
Het is rechtvaardiger voor de inwoners, die veel invloed krijgen op hun kosten. Huishoudens die hun afval beter scheiden, zullen minder betalen dan de huidige afvalstoffenheffing; een nettobesparing die kan oplopen tot 13 euro of meer per huishouden per jaar. Huishoudens die hun gedrag op het gebied van afvalscheiding niet aanpassen, zullen duurder uit zijn. Goedkoper of duurder uit zijn wordt met diftar een keuze.

Burgers worden zo gestimuleerd afval nog beter te scheiden - bijvoorbeeld door papier en glas apart te houden - en te voorkómen dat ze veel afval hebben. Met deze vorm van diftar kan de landelijke doelstelling van 53 % scheiding van huisvuil gehaald worden.

De dienstverlening blijft goed en de gemeentelijke kosten voor afvalinzameling- en verwerking zullen niet stijgen, mogelijk zelfs dalen.

Het `volume-frequentie' systeem heeft dus duidelijk de beste papieren en B&W stellen aan de Raad voor om deze weg in te slaan. Maar ook na deze keuze is nader onderzoek nodig om te bezien wat diftar Enschede nu echt gaat kosten en opleveren. Eind 2007 moet dat onderzoek zijn afgerond en kan de raad definitief besluiten of diftar doorgaat.

16 mei 2007