Stichting Natuur en Milieu

Reactie Natuur en Milieu op rapport Rekenkamer over elektriciteitsproductie

Producenten van duurzame elektriciteit moeten een vaste vergoeding krijgen zodat ze zeker weten dat hun investeringen lonen. Deze vergoeding moet in de loop der jaren langzaam worden afgebouwd om hen te blijven prikkelen tot vernieuwing. Dit zou volgens Stichting Natuur en Milieu de kern moeten zijn van een nieuwe stimuleringsregeling voor duurzame elektriciteit. "Dit succesvolle systeem is goedkoper en heeft in Duitsland al 200.000 banen opgeleverd", aldus Mirjam de Rijk, directeur van Stichting Natuur en Milieu.
Natuur en Milieu reageert hiermee op het vandaag verschenen rapport van de Rekenkamer over de MEP (Milieukwaliteit
Elektriciteitsproductie), de stimuleringsregeling voor duurzame elektriciteit die vorig jaar werd afgeschaft.

Een nieuwe regeling moet nu met spoed worden ingevoerd. Producenten zouden, onafhankelijk van de energieprijs, een vast tarief moeten ontvangen voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld tien jaar. Dat gebeurt al in Duitsland. Ieder jaar zouden de subsidietarieven voor de verschillende duurzame technieken geleidelijk aan verlaagd kunnen worden. Hierdoor wordt de MEP goedkoper en wordt innovatie gestimuleerd. In het Groene Energieplan Green4Sure, dat vier milieuorganisaties en twee vakbonden binnenkort presenteren, wordt dit voorstel verder uitgewerkt.

Natuur en Milieu is het eens met de conclusies van de Rekenkamer dat de inmiddels afgeschafte MEP niet goed genoeg en te duur was. Dat kwam vooral doordat grootschalige productie van biomassa werd gestimuleerd als bijmenging bij traditionele energie (de zogeheten bij- en meestook) terwijl deze vorm van energie niet duurzaam is en weinig vernieuwend. Daarom zou een nieuwe regeling alleen biomassa moeten subsidiëren als het aan strenge duurzaamheidscriteria voldoet. Ook zou moeten gelden dat alleen de biomassa met de meeste CO -winst subsidie krijgt.

Een andere aanbeveling betreft de financiering. De MEP zou, net als in Duitsland, gefinancierd moeten worden via een opslag op de stroomprijs. Dit maakt de ontwikkeling van duurzame energie minder afhankelijk van wispelturig overheidsbeleid. "Nederland loopt achter op het gebied van duurzame energie, het wordt tijd voor een inhaalslag", zegt Mirjam de Rijk. "Investeerders kunnen niet nog een jaar wachten. Een nieuwe MEP moet nu snel worden ingevoerd."

De nieuwe MEP-subsidieregeling kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld tot 2012. Zodra de duurzame stroommarkt in Europa goed functioneert, zouden de leveranciers van energie verplicht kunnen worden om een bepaald deel van hun stroom duurzaam te laten zijn. Subsidieregelingen worden dan overbodig.

Publicatiedatum: 16-05-2007