PvdA Evert Vermeer Stichting


16 MEI 2007
Exportpromotie ten koste van OS op agenda gezet

Tijdens de Afrikadag van de EVS op 14 april, haalde minister Koenders voor ontwikkelingssamenwerking het onderwerp exportpromotie aan. Naar aanleiding daarvan heeft de EVS een artikel geschreven over exportkredietverzekeringen (EKV). Daarop werd op defensieve wijze gereageerd door Boskalis en VNO-NCW. Het onderwerp staat nu op de politieke agenda en de EVS kijkt uit naar een herziening van het huidige stelsel van EKV.

Al jarenlang heeft de EVS een case over de incoherentie op het gebied van EKV. Het huidige stelsel van EKV in Nederland zorgt ervoor dat geld dat voor armoedebestrijding bedoeld is, wordt aangewend om commerciële export naar Ontwikkelingslanden mogelijk te maken. EKV stellen bedrijven in staat export naar Ontwikkelingslanden te verzekeren. Er worden geen eisen aan deze exportprojecten gesteld op het gebied van ontwikkelingsrelevantie. Als ontwikkelingslanden schulden opbouwen naar aanleiding van deze exporten en deze worden kwijtgescholden, dan komen de lasten voor rekening van het budget voor Ontwikkelingssamenwerking.

Met een nieuwe regering en een PvdA-minister voor Ontwikkelingssamenwerking is het moment aangebroken om het stelsel van EKV te veranderen. De EVS heeft hierover, in samenwerking met Both ENDS een artikel over gepubliceerd in het Financieel Dagblad (24 april). De CEO van Boskalis en de directeur Economische Zaken van VNO-NCW hebben hierop gereageerd (FD, 4 mei). Zij claimen dat er geen sprake is van steun voor de export van het Nederlandse bedrijfsleven. In een reactie daarop hebben de EVS en Both ENDS benadrukt dat dit op de lange termijn wel het geval is (FD, 14 mei) Bovendien is de essentie van het probleem niet zozeer het stelsel van EKV op zich, maar het feit dat er exportpromotie mogelijk wordt gemaakt met ontwikkelingsgeld. Terwijl de geëxporteerde producten geen ontwikkelingsdoel dienen.

Op 28 maart jongstleden is een brief aangekondigd van de ministers voor ontwikkelingssamenwerking en van Financiën over het stelsel van exportkredietverzekeringen naar de kamer te sturen voor het zomerreces. Daaruit moet blijken hoe het kabinet tegenover deze kwestie staat. Op 13 juni organiseert de EVS een expertmeeting over de problematiek. Daarbij zullen politici op de nadelen van het stelsel van EKV gewezen worden. Dat gebeurt in het kader van het Coherentie Programma, dat incoherenties van Nederlands beleid bestrijdt.

In de bijlagen de artikelen uit het FD. Voor meer informatie over het onderwerp kunt u terecht op de website van het EVS Coherentie Programma of Both ENDS. De EVS houdt u natuurlijk op de hoogte van verdere ontwikkelingen op dit dossier. Door u te abbonneren op de Coherentie nieuwsbrief kunt u alle ontwikkelingen op de voet volgen.

Bijlagen:


-Artikel exportkredietverzekeringen EVS 24-04-2007
-Reactie Boskalis/VNO-NCW 04-05-2007

-Reactie EVS 14-05-2007