Gemeente Den Haag

Datum
16 mei 2007





Nieuwe impuls voor brede school


1 miljoen voor verlengde schooldag

Het College van B&W wil de ontwikkeling van de brede school in het primair onderwijs een nieuwe impuls geven. Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd, Sport) wil dit onder andere doen door leertijdverlenging van 6 uur per week op een aantal achterstandsscholen. Voor het schooljaar 2007-2008 stelt de gemeente ¤ 1 miljoen beschikbaar voor de ontwikkeling en uitvoering hiervan. De nieuwe plannen staan omschreven in de notitie 'Ruimte voor de ontwikkeling van kinderen'. De schoolbesturen hebben al ingestemd met deze nieuwe plannen.

De notitie onderscheidt drie profielen voor de brede school: het Leerkansenprofiel, het Ontwikkelingsprofiel en het Opvangprofiel. Het Leerkansenprofiel is nieuw en bevordert via een intensieve aanpak het leren en de ontwikkeling van de kinderen met (dreigende) achterstanden. Door een verlenging van de leertijd met 6 uur per week is er extra tijd voor taalontwikkeling, sociale vaardigheden, burgerschap, sport en cultuur. De gemeente gaat de leertijdverlenging subsidiëren.

Het Ontwikkelingsprofiel richt zich op het voorkomen en bestrijden van achterstanden bij kinderen in ieder geval door de voorschool, maar ook door ouderbetrokkenheid en vrijwillige sport- en welzijnsactiviteiten. Dit profiel bouwt voort op het brede-buurtschoolbeleid dat in 1999 stedelijk is ingezet.

Het Opvangprofiel is primair gericht op het regelen van dagarrangementen voor kinderen, waardoor ouders hun werk en zorgtaken beter kunnen combineren. In een dagarrangement worden de organisatie van school en naschoolse opvang (meestal tussen 7.30 en 18.30 uur) op elkaar afgestemd. De gemeente is verantwoordelijk voor het toezicht houden op en handhaving van de kwaliteit van de kinderopvang.

Het Haagse college maakt zich sterk voor jeugdbeleid dat zich richt op het verbeteren van kansen voor jongeren in de stad. In de brede school van de toekomst moeten zowel educatie als opvang voor kinderen in de basisschoolleeftijd goed geregeld zijn. Voor kinderen die extra zorg behoeven is extra aandacht.

Voor meer informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Louis Hueber, tel. 070-353 26 10 of 06 - 55 74 00 59

LH/CL/07/104