Groen!

Antwerpen, 16 mei 2007

Verkeersveiligheidsbeleid: de speeltijd is voorbij

Paars-groen deed grote inspanningen voor de verkeersveiligheid. De Staten-Generaal zorgde voor een nieuwe bewustwording. Gemiddeld 1.400 verkeersdoden per jaar. Het publiek wou verandering. Er kwam een nieuwe straatcode, een nieuwe verkeerswet, en meer flitspalen. Opmerkelijk was het positieve media-effect dat uitging van de discussies over verkeersveiligheid.

Onder paars werd er echter veel verwarring gezaaid en vervielen chauffeurs in oude gewoonten. De stagnatie van het aantal slachtoffers viel dan ook samen met een stagnatie van het beleid inzake verkeersveiligheid zelf. Veel ideetjes werden gelanceerd, veel plannen werden aangekondigd, maar werden dan weer uitgesteld of zelfs afgevoerd.

Voor Groen! is er dringend nood aan een nieuw ambitieniveau. Groen! wil een Duurzaam Veilig beleid naar het model van Nederland: een sterk handhavingsbeleid met hoge pakkans en snelle inning, investeringen in veiliger wegen die anticiperen op fouten van weggebruikers en veilige voertuigen die ook rekening houden met zwakke weggebruikers buiten de wagen.